Skip to content

День Святої Трійці 2023: що не можна робити, суть та традиції свята

Ксенія Куземко

Друга назва Трійці — П’ятдесятниця. Вона відноситься до дванадесятих — дванадцяти найважливіших церковних свят і символізує розквіт природи і прихід справжнього літа. Що означає цей день і які традиції в українців існують — читайте в матеріалі «Наше місто».

Якого числа буде Трійця у 2023 році

Традиційно свято Трійці припадає на 50-й день після Великодня. Тобто, в Україні цього року православні східного обряду відзначатимуть Трійцю 4 червня за церковним календарем, а християни західного обряду —  28 травня.

Історія

На 50-й день після воскресіння Христа апостоли зібралися в Сіонській світлиці в Єрусалимі, перед ними у світлі та сяйві з’явився Святий Дух. Після цього апостоли отримали здатність зцілювати і пророкувати, а також говорити різними мовами, що дозволило їм нести слово Боже кожній людині на землі.

Трійцею це свято називають тому, що цього дня світові відкрилася вся повнота дії Святої Трійці і люди почали прославляти три іпостасі Єдиного Божества: Бога Отця, Бога Сина та Святого Духа.

Традиції свята

У цей день заборонено працювати і займатися домашніми справами. Тому всі приготування і генеральне прибирання будинку роблять у п’ятницю. Віруючі обов’язково йдуть на службу з зеленими гілочками або високою свіжоскошеною травою, щоб освятити її та принести в будинок частинку святості. Дехто вірить, що ці символи допоможуть уберегти будинок від злих духів. Трійця – сімейне торжество. Тому родичі відзначають його разом за святковим столом. Прийнято, що до Трійці господиня пече коровай, який символізує добробут і процвітання роду.

Категорія: Афіша, Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: