Skip to content

Дістав уламок, з якого йшов дим: дніпровський хірург рятує життя поранених бійців (відео)

Ксенія Куземко

Лікар-хірург міської лікарні Дніпра Володимир Галенко рятує життя поранених бійців, проводячи складні операції. З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну медикам довелося зіткнутися з новими викликами та нетиповими для їхньої практики випадками. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на DniproTV.

Лікаря-хірурга Володимира Галенка повномасштабна війна застала на чергуванні.

«Ми звикли до війни з 2014 року. Лікарня надавала допомогу пораненим з контузіями. Ми знали, що війна триває, і були готові до цього. Але широкомасштабний наступ був зовсім іншим. Ракети, які влучали в місто, викликали відчуття непевності. Ми не знали, чи дійдуть окупанти до нашого міста чи ні. Ми продовжували працювати, надавати допомогу, проводити перев’язки та обстеження. Доки все це налагоджувалося, ми допомагали з їжею. Я пам’ятаю, як мені зателефонував медичний директор і сказав: “Збирайтеся, приїжджайте”. Я відчинив холодильник, вигріб все, що було в ньому, поклав у сумку, сів у машину і поїхав до лікарні разом з двома-трьома чоловіками. Це був час, коли всі ми були готові на все, щоб допомогти нашим співвітчизникам. Ми були єдині в своєму прагненні захистити нашу країну», – розповів він.

Військові травми відрізняються від цивільних. Вони часто більш серйозні та складні, і вимагають від лікарів особливих знань та навичок. Під час повномасштабної війни в Україні лікарям довелося швидко вчитися.

«З військовими травмами довелося знайомитися, читати, навчатися, і навіть підглядати на ходу. Серед найскладніших і найважчих випадків для мене був випадок з хлопцем, який отримав поранення в плече. Йому надали допомогу в польовому шпиталі, а потім привезли до нас. При первинному огляді нічого не викликало підозри. Кістки були цілі, рука працювала. Але вранці хлопця почав турбувати сильний біль у животі. Ми терміново прооперували його і виявили, що величезний уламок, близько 5-6 сантиметрів завдовжки, який увійшов у плече, пробив плече, праву легеню, наскрізь пробив печінку і застряг у товстій кишці. Я знайшов цей уламок. Це був найбільший уламок, який мені доводилося діставати з тіла людини. Уламок був незвичайним. Як мені потім пояснили, він був зроблений з якоїсь запалювальної карбідної суміші. Як тільки на нього потрапляла волога, він починав виділяти дим з карбідним запахом», – розповів Володимир Галенко.

Нагадаємо, двічі переселенка Світлана Новікова знайшла нову професію у Дніпрі. У 2014 році вона була змушена залишити рідний Донецьк через війну, а у 2022 році – Маріуполь.

Категорія: Важливо, Відео, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: