Skip to content

В Україні з’являться нові гроші: як виглядатимуть

В Україні з’явиться нова монета: як виглядатиме

Національний банк України випустив нову пам’ятну монету номіналом 5 гривень, присвячену 38 річниці Чорнобильської катастрофи. Як виглядатиме та де придбати, – розповість «Наше Місто» з посиланням на Нацбанк.

Монета отримала назву «Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний». Про це офіційно оголосили у Національному банку України. Зазначено, що ця монета стала четвертою у серії, присвяченій відродженню дикої природи Чорнобильського заповідника.

У повідомленні Національного банку України йдеться, що лелека чорний – це досить рідкісний птах, але він став символом відродження життя в зоні відчуження. Його популяція на території Чорнобильського заповідника стрімко зростає, що свідчить про відновлення екосистеми регіону. Заповідник стає центром біорізноманіття навіть у відомо непридатних для життя умовах.

Який вигляд має монета

На передній стороні, аверсі, ми спостерігаємо символічне зображення кола життя, що відтворює відродження природи. Воно стилізоване під міжнародний символ “Радіаційна загроза” і оточене листям, навколо якого розташовані тварини, популяції яких збільшуються в 30-кілометровій зоні відчуження. Серед них:

  • Чорний лелека;
  • Легендарний кінь Пржевальського;
  • Лось;
  • Бурий ведмідь.

На зворотному боці монети можна побачити зображення чорної лелеки на тлі пейзажу, над якою розташоване гніздо з пташенятами.

Фото: фейсбук-сторінка НБУ.

Щодо характеристик монети, варто зазначити, що вона виготовлена зі сплаву міді, нікелю та цинку (нейзильберу). Всього випущено 40 тисяч монет, половина з яких у сувенірній упаковці.

Придбати ці монети можна в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку України за досить доступними цінами. На сайті зазначено, що монета без упаковки коштує 165 гривень, а в сувенірній упаковці – 208 гривень. Крім того, монети будуть доступні для придбання у таких банках-дистриб’юторах, як ПриватБанк, Радабанк та Укргазбанк.

Нагадаємо, раніше ми писали: В Україні ввели в обіг нові гроші: як виглядає монета.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: