Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Вальпургієва ніч 1 травня 2024: тарологиня з Дніпра розповіла про значення і заборони свята

Ніч із 30 квітня на 1 травня в багатьох країнах відома як Вальпургієва, передає “Наше Місто”. Як розповідають давні легенди, цієї ночі відчиняється брама в потойбічний світ і нечисть збирається на шабаші. Що ще треба робити або не робити в цей день – розповіла дніпровська тарологиня Ірина Ходак, пише “Наше місто”.

У наших предків, які жодного уявлення про святу Вальпургу не мали, було своє свято під назвою Живин день. Саме 1 травня вони вшановували головну покровительку Роду і Живильної Сили – Богиню Живу. Відомо, що слово “життя” у давніх слов’ян звучало як “живіт” – живе тіло.

Слов’яни в цю дату проводили язичницькі обряди, поклоняючись богам, які дарують землі родючість. Ритуали були схожі на кельтські – люди розпалювали багаття і стрибали через них, очищаючи тіло та душу, а молоді дівчата брали мітла до рук і ходили навколо багаття, проганяючи нечисту силу.

Також молоді жінки ходили до лісу і збирали лікарські трави – вважалося, що в ніч із 30 квітня на 1 травня вони стають цілющими. Крім того, сни в Живин день або Вальпургієву ніч завжди віщі.

Народні прикмети на Вальпургієву ніч

  • Сплетений вінок із зірваного плюща у Вальпургієву ніч вважався магічним, що зробить дівчину красивою у очах її коханого.
  • Зозуля кує – настають теплі дні.
  • Температура ночі в Вальпургієву ніч передбачає тепло чи прохолоду літа.
  • Якщо дощ у цей час, очікуйте доброго урожаю жита.

Категорія: Афіша, Відео, Новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: