Skip to content

Де у Дніпрі показували кіно у пасажирському літаку

Супрун Юлія

літак-кінотеатр у Дніпрі

У 1980-х роках у Дніпрі діти могли дивитися кіно у справжньому пасажирському літаку, який використовували у якості кінотеатру у парку Глоби, коли він ще носив ім’я Чкалова. Про це згадує “Наше місто”.

літак-кінотеатр у Дніпрі
літак-кінотеатр у Дніпрі

Діти 80-х роки та більш дорослі мешканці Дніпра пам’ятають цю дитячу розвагу та місце тодішніх фотосесій. Літак-кінотеатр з’явився у парку Дніпра 13 квітня 1980-го. 

Учора літак Ту-104 (бортовий номер 42474) здійснив рейс: аеропорт – парк імені Чкалова. Відстань – 22,5 кілометра. Середня швидкість понад 3 кілометри на годину. Час перебування в дорозі – 6 годин 14 хвилин, – писала дніпровська преса 14 квітня 1980-го.

літак-кінотеатр у Дніпрі

Для того, щоб транспортувати відпрацювавший свій вік у небі літак довжиною майже 39 метрів та близько 12 метрів заввишки, провели цілу спецоперацію. Як писали газети, таку велику машину вперше транспортували по землі на таку відстань. Автопотяг у супроводі автомобілів ДАІ рухався на швидкості не більше 20 кілометрів на годину. Особлива складність руху була при виконанні поворотів.

стаття про літак-кінотеатр у Дніпрі

Я бачив, коли його тягли по набережній! Ми займалися в дитячій флотилії. Були на практиці. У районі “Перемоги” стояли наші кораблі. У школу в другу зміну. Виходимо на набережну чекати тролейбус. А там рух перекрито. Ну і бачимо тягнуть. У школу ми запізнилися. Всім розповідали про літак. Нам не вірили. А потім побачили його в парку Чкалова, – написав у соцмережі дніпрянин. 

літак-кінотеатр у Дніпрі
літак-кінотеатр у Дніпрі
літак-кінотеатр у Дніпрі
літак-кінотеатр у Дніпрі

Про те, як виглядав літак-кінотеатр нам нагадують старі фото ц пабліках “Історія в фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ” та “Ностальгія по Дніпру”.

Нагадаємо, раніше ми писали, де у Дніпрі знаходився майданчик ганьби і що там можна було побачити.

Категорія: Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: