Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Відомий тренер з Дніпра розвіяв міфи щодо бігу в холодну пору року

Дарина Сухоніс

Зимовий біг – це шлях до загартування свого організму, але якщо ви не бігали протягом року то починати взимку буде не кращою ідеєю. До зимового бігу як і до будь-якого загартування треба підходити, поступово готуючи свій організм починаючи з теплої пори року, передає “Наше Місто”.

Дніпровський тренер та спортсмен-екстремал Дмитро Грунський, за плечима якого національні рекорди та рекорди Гіннеса, розповів про правила бігу в холодну пору року.


“Біг взимку вимагає ретельнішого підходу до одягу. Найважливіше правило одягу – тришаровість. Нижній повинен відводити вологу, середній – зберігати тепло, а верхній – не допускати до тіла вітер та опади. Також потрібно підібрати не ковзке взуття, на руки одягати рукавички, захищати очі окулярами, а відкриту шкіру змащувати жирним кремом, при високому морозі захищати органи дихання балаклавою”, – зазначає Дмитро.

З чого почати

Важливою складовою є розминка, починати її потрібно в теплому приміщенні, тривалість 10-15 хвилин, до легкого потовиділення, ваше завдання підготувати руховий апарат та серцево-судинну систему до навантаження. Фізична активність перед бігом також сприятиме зменшенню травм. Зробіть спеціальні бігові вправи: біг з високим підніманням стегна, біг з приставними кроками, випади, присідання тощо.

Що робити після пробіжки

  • Після пробіжки ви можете виконати заминку у вигляді бігу у повільному темпі. І не забудьте про розтяжку після бігу – вона допомагає розслабити м’язи та уникнути травмувань. Памʼятайте, що розминка – це не саме тренування, не зловживайте, якщо ви сильно спітнієте то замерзнете на морозі.
  • Важлива складова бігу – дихання. Ідеальне правило зимового бігу: вдихаємо носом – видихаємо ротом. Темп зимового бігу обирайте трохи нижчий, ніж для звичайного, та підтримуйте його протягом тренування. Якщо будете збавляти його чи зупинятися, ризикуєте переохолодитися і захворіти.
  • Не забувайте про потребу у питному режимі, пити хочеться менше, але організм все одно втрачає багато рідини з диханням та потом.
  • Час силових і спеціальних бігових вправ на вулиці закінчується з настанням холодів. В мокрому одязі легко застудитися і захворіти. Тому заминку після бігу виконуйте в приміщенні, попередньо знявши з себе мокрий одяг та переодягнувшись в сухий.

Категорія: Афіша, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: