Skip to content

Арешт рахунків через комунальні борги: у Дніпрі відповіли на найпоширеніші питання містян

Ксенія Куземко

Із початку війни заборгованість за комунальні послуги в Україні зростає. Частина громадян виїхали за кордон і не оплачують рахунки за пусту квартиру, дехто втратив роботу і не має коштів. Які санкції передбачені за комунальні борги під час війни, розповість кореспондент «Наше місто» з посиланням на департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

Чи можуть банки позбавити боржників у користуванні банківськими рахунками через комунальні борги?

Громадяни не позбавляються, а лише частково обмежуються у користуванні коштами на рахунках за наявності боргів і не лише комунальних. Такі обмеження відповідають діючому законодавству, а саме пункт 7 частини 3 статті 18 Закону України “Про виконавче провадження” (далі – Закон).

Чи є перебування особи у реєстрі боржників підставою для накладення арешту на рахунки?

Банки на власний розсуд не арештовують рахунки громадян, які перебувають у реєстрі боржників. Обов’язок з виконання арешту коштів боржника, які перебувають на банківському рахунку, виникає виключно після того, як банк отримає відповідну постанову державного або приватного виконавця про арешт коштів боржника. Така постанова складається виконавцем на виконання судових рішень, або на підставі інших виконавчих документів, наприклад виконавчого напису нотаріуса про стягнення коштів. Отже, сам факт перебування особи у реєстрі боржників не є підставою для накладання арешту на кошти.

Арешт накладається на всі кошти, що є на рахунку боржника чи тільки на конкретну суму?

Арешт можна накласти на всі кошти, що є на всіх рахунках боржника, без зазначення конкретної суми або на конкретно визначену суму. Банк письмово повідомляє виконавця про достатність або недостатність (чи взагалі відсутність) коштів для арешту. Після списання банком суми, визначеної документом про арешт коштів, якщо немає на виконанні за цим рахунком інших документів про арешт коштів, банк відновлює видаткові операції за рахунком боржника та приймає до виконання його платіжні інструкції.

Чи може суд над боржниками тривати без їхньої участі?

У багатьох справах щодо стягнення “комунальних боргів” суд може бути проведений без участі боржника у рамках наказного провадження. При цьому боржник має право на перегляд такого рішення (наказу) у рамках апеляційного перегляду. Це нормально, оскільки дана категорія справ не є складною у розрізі їх розгляду та доказуваності або спростування наявності боргу, тому суди можуть розглядати їх без участі сторін. Тим більше так прописаний закон у розрізі даної категорії справ.

Як боржник може дізнатись про наявність боргу та відкритого виконавчого провадження щодо нього?

На сьогодні функціонують відповідні державні судові реєстри, які дозволяють боржникам вчасно слідкувати про наявні та нові судові справи відносно них, тому є можливість для доказування своєї правоти оперативно підготувати відповідний документ до суду або скористатись допомогою адвоката. При цьому я розумію, що є верстви населення, які не мають технічної можливості користування зазначеними ресурсами, тому є відповідний відсоток боржників, які знаючи про свою заборгованість повинні бути більш активні “офлайн”.

Як виконуються рішення судів щодо таких боржників?

Рішення судів щодо таких боржників виконуються відповідно до Закону, тобто відкривається виконавче провадження і в день відкриття вноситься відповідний запис до Реєстру боржників та до банку направляється відповідна постанова про накладення арешту у розмірі боргу на наявні кошти на банківському рахунку. У тому числі на зарплатний рахунок з якого можливе щомісячне стягнення заборгованості у розмірі 20% (але не більше ніж 13400 грн. щомісячно) або на рахунок на якій нараховується пенсійне забезпечення. Також у день відкриття виконавчого провадження накладається арешт на рухоме та нерухоме майно боржника, в рахунок якого також може бути погашений борг. При цьому, розмір боргу для його погашення житловим нерухомим майном становить більше 134 000 грн. (частина 7 стаття 48 Закону).

Коли в роботу вступають колектори?

Колектори, як правило, вступають у роботу, коли не вдалось через виконавчу службу або приватного виконавця стягнути борг, але наявність колекторів прослідковується у тих випадках, коли боржник (або його родичі, “поручителі”) може погасити борг. У протилежних випадках навіть наявність колекторів не допомагає у стягненні боргу.

Як змінилась діяльність виконавців щодо стягнення заборгованостей під час війни?

З моменту введення в країні воєнного стану показники надходження виконавчих документів на виконання суттєво знизились. Так, до примусового виконання пред’явлено майже вдвічі менше виконавчих документів, ніж у довоєнний 2021 рік. Зниження рівня виконання рішень пов’язано з бойовими діями та тимчасовими законодавчими обмеженнями на період воєнного стану, про які вказано вище.

Що робити, якщо арештовано соціальний рахунок? Чи можна зняти такий арешт?

Арешти соціальних рахунків (окрім пенсії) також є непоодинокі, при цьому діюче законодавство не передбачає погашення боргів за їх рахунок. Якщо такий арешт все таки наявний, боржнику потрібно отримати з банку виписку по рахунку або відповідну довідку, де буде зазначено про те, що вказаний рахунок має цільове призначення “для соціальних виплат”, а потім вказану довідку з відповідною заявою подати виконавцю і попросити зняти арешт з соціального рахунку. Та у разі відмови – оскаржити такі дії до суду.

Як боржникам зняти арешт з таких рахунків?

Слід визначитися чи буде боржник погашати заборгованість, чи ні, згідно до чого є наступні шляхи:

  • боржник звертається до виконавця, який відкрив виконавче провадження, з метою підтвердження розміру заборгованості та реквізитів для оплати,
  • погашає повністю борг та подає відповідні докази (платіжний документ) виконавцю про погашення боргу,
  • далі виконавець вилучає боржника з реєстру та знімає арешти з рахунків;
  • щодо заробітного рахунку: отримати у банку та у роботодавця довідки, що дійсно вказаний рахунок є по виплаті заробітної плати, згідно до чого стягувати з нього не більше, ніж 20% на місяць;
  • щодо соціального рахунку (окрім пенсійного): отримати у банку виписку по рахунку, або відповідну довідку, щоб було зазначено про те, що вказаний рахунок має цільове призначення “для соціальних виплат”, а потім вказану довідку з відповідною заявою подати виконавцю і попросити зняти арешт з соціального рахунку;
  • оскаржити виконавчі дії (бездіяльність) щодо арешту до суду;
  • відмінити у суді рішення про стягнення боргу.

Чи можливо таке, що борг погашено, а з реєстру боржника не видалено?

Нерідко трапляється, що борг погашено або рішення суду про його стягнення скасовано, але запис про боржника з реєстру не видалено. Також є інші підстави, коли запис вже не актуальний і підлягає видаленню з реєстру, але цього не зроблено, наприклад боржника визнано в суді банкрутом як фізичну особу, але таке рішення не виконано або боржник помер, а запис з реєстру про нього не видалено.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: