Skip to content

150 тисяч гектарів Каховського водосховища вкрилось густим лісом: еколог з Дніпра про нову екосистему

150 тисяч гектарів Каховського водосховища вкрилось густим лісом

Майже рік тому російські війська підірвали Каховську ГЕС, що призвело до спуску води з Каховського водосховища. За цей час на 150 тисячах гектарів колишньої водойми з’явився густий ліс з білої верби. Еколог Вадим Манюк розповів Суспільному, на що перетворилося дно Каховського водосховища, – пише «Наше Місто».

За словами еколога Вадима Манюка на берегах колишнього водосховища зараз можна побачити товстий шар мушель, а ґрунт, який раніше був під водою, вкритий білою вербою заввишки 2,5-3 метри.

Вадим Манюк зазначив, що було абсолютно очікувано, що верба займе такі позиції в плавнях. Вона завжди першою розселяється на піщаних мілинах і косах вздовж річок і водойм. Після зруйнування греблі дно Каховського моря стало величезною піщаною косою, що створило ідеальні умови для проростання верби. Вражає те, скільки насіння вистачило за один сезон, щоб засіяти весь Великий Луг, утворивши майже 150 тисяч гектарів природних насаджень.

150 тисяч гектарів Каховського водосховища вкрилось густим лісом

Наразі ліс являє собою однорідну масу дерев, що сягають у середньому 2,5-3,5 метрів у висоту. Еколог зазначає, що нові насіння не мають шансів прорости в цій місцевості через відсутність проточної води.

Внаслідок цього дерева змушені конкурувати за ресурси, що призведе до природного процесу саморозрідження. З часом на кожні 10 метрів залишиться лише одне дерево. Також за словами Вадима Манюка, поступово починають зникати й інші рослини.

«Щавель водяний — типовий такий плавневий вид, йому потрібна вода. Він зараз її тягне з тріщин в глибині, але якщо далі нічого не буде мінятись, то тут буде сухіше і ці види поступово зникатимуть», – каже еколог.

150 тисяч гектарів Каховського водосховища вкрилось густим лісом

Еколог розповідає, що каркас західний проростає зі шпарин, які утворилися при розтріскуванні мулу. За його словами, якби тут був суцільний ґрунт без тріщин, ці насінини не мали би шансів прорости. Він пояснює, що у цих шпаринах утворюється найбагатший ґрунт, оскільки до них стікаються поживні речовини. Для людей це просто шпарини, але для екосистеми це необхідний елемент, який сприяє створенню додаткового біорізноманіття.

Фото: Суспільне Дніпро.

Нагадаємо, раніше ми писали: Експерти з Дніпра розповіли, чи можливе повторення Каховського сценарію внаслідок удару по ДніпроГЕС.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: