Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Цілодобово рятують життя з вірою у Перемогу: як у війну працює лікарня швидкої допомоги Дніпра

Як у війну працює лікарня швидкої допомоги Дніпра - Наше Місто

Повномасштабна війна ставить перед української медициною надважкі виклики. А перед дніпровською тим більше, оскільки саме у Дніпрі знайшли прихисток більше 185 тисяч переселенців з тимчасово окупованих територій чи тих, де ведуться активні бойові дії. А це населення досить великого міста! Крім того, Дніпро сьогодні — вкрай важлива «точка входу» для численних поранених військовослужбовців, яких доправляють реанімаційні бригади з фронту. І дніпровські лікарі творять дива, повертаючи з того світу, на перший погляд, безнадійних пацієнтів.

Однією з найбільших і найпотужніших лікарень Дніпра, області і навіть України є КНП «Клінічна лікарня швидкої допомоги» Дніпровської міськради, яку вже 10 років очолює Вікторія Геннадіївна Корпусенко – анестезіолог вищої категорії, досвідчений фахівець медичної галузі і ефективний управлінець. Журналістам «Наше місто» вона розповіла про можливості медзакладу і виклики, з якими лікарня стикається у важкий воєнний час.  

120 років швидкої допомоги

Історія лікарні розпочалася рівно 120 років тому з відкриття станції швидкої допомоги у далекому 1904 році. У 1959 році до неї приєднали стаціонар на 70 ліжок, через 9 років побудували і відкрили 5-поверховий стаціонарний корпус, а в 1980 році додали новозбудований 10-поверховий хірургічний. Це маловідомий факт, але відділення кардіореанімації та інфаркте розгорнули у цьому медзакладі ще наприкінці 70-х років минулого сторіччя. Наразі тут працює унікальний реперфузійний центр, де 24/7 рятують пацієнтів з гострими інфарктами та інсультами.

Наприкінці 2011 року стаціонар роз’єднали з рухомою службою. А через рік в рамках реформи системи охорони здоров’я приєднали лікарню №7, яка розташована поряд. Нова віха в історії лікарні швидкої допомоги почалася у 2018 році, коли заклад передали у комунальну власність територіальної громади міста Дніпра. Перед повномасштабним вторгненням, у грудні 2021 року, тут було введено в роботу надсучасне відділення екстреної допомоги. Реконструкція першого та цокольного поверхів терапевтичного корпусу стала можливою завдяки Програмі Світового Банку. А от сучасне обладнання – томографи, УЗД-апарати, рентгенодіагностичні установки – придбали коштом бюджету міста.

Як у війну працює лікарня швидкої допомоги Дніпра - Наше Місто

Вікторіє Геннадіївно, розкажіть про сучасну структуру закладу?

– Сьогодні КНП «Клінічна лікарня швидкої допомоги» Дніпровської міськради – це багатопрофільний медичний заклад вторинного рівня надання меддопомоги з стаціонаром на 760 ліжок. Наш колектив – це 516 лікарів, 558 медичних сестер, 335 молодших медичних сестер та ще майже 190 інших медпрацівників. У нас працюють професіонали найвищого класу.

Це Євгенія Дитятковська – професорка, доктор медичних наук, експертка з  питань  клінічної  імунології та алергології  МОЗ  України, Заслужений лікар України, завідувачка єдиного в Україні Алергологічного центру, який входить в структуру нашої лікарні, експертка  міста  й  області,  членкиня Європейської  академії  алергології,  депутатка  Дніпровської міської  ради,  голова  постійної  комісії  міської  ради  з питань охорони  здоров’я  та  соціального  захисту  населення. Станіслав Болтянський – Заслужений лікар України, кандидат медичних наук, головний позаштатний анестезіолог Дніпра. Завідувачем відділення анестезіології та інтенсивної терапії він став, коли йому було лише 27 років. Наразі очолює Багатопрофільний центр сучасної медицини. Андрій Іванов – кандидат медичних наук, завідувач реперфузійного центру, заступник медичного директора. Ярослав Шкитак – завідувач створеного у перші дні війни відділення політравми. Та багато-багато інших.

Як у війну працює лікарня швидкої допомоги Дніпра - Наше Місто

Ми рятуємо і лікуємо пацієнтів хірургічного, травматологічного, гінекологічного, алергологічного профілю, а також хворих на гостру цереброкардіоваскулярну хворобу, простіше кажучи, тих, у кого стався інфаркт чи інсульт. Наші лікарі виконують різноманітні оперативні втручання, зокрема, повний спектр ургентних операцій різного ступеня складності (як відкритим, так і лапароскопічним методом, у тому числі малоінвазивні операції на шлунку та кишківнику та ін.), відеоендоскопічні втручання, артроскопічні операції при пошкодженнях менісків, ендопротизування великих суглобів, остеосинтез і багато чого іншого. З 2023 року виконуємо і нейрохірургічні операції.

Також минулого року, незважаючи на важкі часи, з допомогою міської влади нам вдалося відкрити Багатопрофільний центр сучасної медицини з відділеннями анестезіології та інтенсивної терапії, в якому надається хірургічна допомога мультидисциплінарною командою у складі лікарів хірургів, травматологів, нейрохірургів, урологів, гінекологів. Це дозволяє значно скоротити час на встановлення діагнозу та лікувати пацієнтів без переміщення в інші лікарні.

– В Україні вже більше двох років триває повномасштабна війна. І лікарі – її справжні герої. Бойові медики рятують життя бійців на передовій, а ви і ваші колеги робите все можливе і неможливе в тилу. Як вдається витримувати такі навантаження?

 – З мінно-вибуховими травмами, осколковими пораненнями і переломами, проникаючими пораненнями грудної та черевної порожнини, травмами головного та спинного мозку, ампутаціями кінцівок ми маємо справу вже тривалий час, бо війна в Україні триває більше 10 років. Проте, звичайно, з 24 лютого 2022 року кількість поранених збільшилася в рази. Завдяки тому що лікарі пройшли первинну спеціалізацію з інших спеціальностей – хірурги освоїли УЗД-діагностику, судинну та торакальну хірургію, екндоскопію, анестезіологи – гемодіаліз, кардіологи пройшли навчання в інтервенційній кардіології і т.ін. – вони професійно були готові. Морально готовими до тисяч людських трагедій і неймовірних страждань – це вже інша справа. Але ми розуміємо, що нашим хлопцям ще важче, тому тримаємось. Іноді буває, що саме вони підбадьорюють лікарів, кажуть, що все буде добре, і ми обов’язково переможемо. 

Як у війну працює лікарня швидкої допомоги Дніпра - Наше Місто

Допомагає також чітка організація всіх процесів, командна робота, відповідальність усіх і кожного та наявність необхідних ресурсів. Розробляємо і впроваджуємо нові локальні протоколи діагностики, в першу чергу, пацієнтів з політравмою, беремо участь у міжнародних тренінгах і потім цю практику розповсюджуємо серед наших лікарів і медичних сестер. Так, нещодавно команда наших лікарів-хірургів і анестезіологів пройшла стажування на базі травматологічного центру Чиказької університетської клініки. Я теж приймала у ньому участь. Тепер здобутий досвід адаптуємо у стінах «швидкої допомоги».

– А мирне населення?

–  Війна – це щоденний, щохвилинний стрес, нервова напруга, переживання за рідних, за домівку. Все це призвело до того, що за два останні роки кількість хворих з інфарктами зросла на 15-20%, а з інсультами – на 12%. Тому у лікарів нашого реперфузійного центру навантаження величезне. Саме тут рятують життя пацієнтам, яких привозить швидка зі скаргами на болі у серці. Центр має інноваційне обладнання та сучасні методи лікування, завдяки яким пацієнти отримують необхідну допомогу у найкоротші терміни.

Як у війну працює лікарня швидкої допомоги Дніпра - Наше Місто

– Які ресурси наразі найбільш потрібні лікарні?

– Першочерговим завданням для лікарні сьогодні є реконструкція 5-ти поверхового корпусу, яка повинна була розпочатися у 2021 році. Але через повномасштабну війну росії проти України, була відтермінована. Кількість хворих порівняно з довоєнним часом збільшилася у 1,5 рази за рахунок поранених і ВПО. Тому нам дуже необхідні додаткові площі, щоб зробити перебування наших пацієнтів більш комфортним.

Як у війну працює лікарня швидкої допомоги Дніпра - Наше Місто

Крім того, для оптимізації спеціалізованої меддопомоги хворим з ураженням спинного і головного мозку необхідно придбання дороговартісного обладнання, зокрема, нейрохірургічного мікроскопу з високим ступенем збільшення, з 3-D та флюорисцентною візуалізацією LEICA M530 OHX.

Ми дуже вдячні місцевій владі за всебічну підтримку і пишаємося результатами нашої праці, коли пацієнти одужують і повертаються до своїх ріданих і близьких. У кожного з них своя історія, частиною якої стаємо і ми, лікарі. Саме єдина мета і віра в Перемогу допомагає нам всім жити і боротися з труднощами.

Фото: Валерій Кравченко, з відкритих джерел.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: