Skip to content

Зелений оазис серед великого міста: у Дніпрі в оранжереї Ботсаду ДНУ розквітли унікальні екзотичні рослини

Зелений оазис серед великого міста: у Дніпрі в оранжереї Ботсаду ДНУ розквітли унікальні екзотичні рослини

Від пальм і бананових дерев до кактусів і отруйних молочаїв: оранжерея Ботсаду ДНУ зачаровує своїми екзотичними рослинами. Тут, серед різноманіття тропічних та субтропічних видів, розцвітає справжній ботанічний рай. Зокрема, зимовий період в оранжереї стає особливо яскравим часом, коли кожна рослина здивовує своєю унікальною красою, – повідомляє сайт «Наше місто».

Ботанічний сад ДНУ – унікальне місце, сповнене природною красою найрізноманітніших рослин. Тут знаходиться найбільша оранжерея на Дніпропетровщині. Ботсад є живою енциклопедією екзотичного рослинного світу. До того ж більшість з рослин тут квітує восени та взимку, в той час, як на вулиці вже немає нічого зеленого. Найяскравіший період – у січні та лютому, саме тоді квітнуть тропічні рослини. Натомість влітку в оранжереї майже все перебуває у стані сплячки.

Деякі рослини в оранжереї ростуть вже понад півстоліття. Як до прикладу кактус пераскія, який народився у 1965 році у ботсаду. Працівники оранжереї розповідають, що ця рослина наразі заквітла перший раз за свої 58 років життя.

«Ми її активно поливали. Тропічна рослина досягла свого віку та заквітла, потягнулася до світла», – розповідає Ірина Леонідівна, завідувачка лабораторії тропіків та субтропіків.

Зелений оазис серед великого міста: у Дніпрі в оранжереї Ботсаду ДНУ розквітли унікальні екзотичні рослини
Фото: Валерій Кравченко

Епіпремнум ауреум або сциндапсус – рослина, є яка майже у всіх школах. Проте у цього організму є цікава відмінність – сциндапсис не має кореню.

«Він живе святим духом, оскільки коренів у рослини немає. Вони давно вже перегнили, і рослина висить на придаткових коренях на стінах, беручи з них необхідну для життя вологу», – ділиться Ірина.

Бугенвілія – тропічна рослина, яка квітує майже круглий рік. Рожеві пелюстки – це насправді звичайне листя, а самі квітки рослини дрібні та світло-жовті.

Зелений оазис серед великого міста: у Дніпрі в оранжереї Ботсаду ДНУ розквітли унікальні екзотичні рослини
Фото: Валерій Кравченко

Мушмула японська або локва, – рослина, яка квітує наприкінці осені або взимку. Така субтропічна рослина може витримувати температуру повітря до -10 градусів. Локва дуже духмяна рослина, її квіти часто використовують у якості чаю. Також рослина дає жовті їстівні плоди. На смак вони нагадують щось спільне між грушею дюшес і абрикосом. Саме цій рослині понад 40 років. За нею активно доглядають, тому дерево продовжує рости вгору.

«У нас був кумедний випадок. Попередня співробітниця якось вирішила отримати великий урожай локви. Зазвичай дерево дає 10-15 плодів за рік. Тому завідувачка попросила одного пасічника поставити вулик з бджолами у період, коли буде квітувати локва. Але коли бджоли виходять із сплячки – вони скидають продукти життєдіяльності, а саме прополіс. Через це вся оранжерея була обліплена цією клейкою речовиною, яку майже неможливо відмити. Довелося винаймати альпіністів для вікон. Урожай тоді був близько 5 кошиків, але другий раз наші співробітники так ризикувати вже не стали», – згадує директор ботсаду Анатолій Кабар.

Зелений оазис серед великого міста: у Дніпрі в оранжереї Ботсаду ДНУ розквітли унікальні екзотичні рослини
Фото: Валерій Кравченко

Також тут є дерево усім відомого лаврового листа, чорний перець, бананові дерева, манго, мандарини, помело та багато інших популярних рослин та плодів, які ми звикли купувати у супермаркеті. Але є також і отруйні організми. Загалом у ботанічному саду їх близько 200 видів. 40 з них призводять до смерті у разі, якщо людина їх скуштує. Приблизно 5 видів рослин смертельно отруйні при простому контакті зі шкірою. Інші ж є отруйними при потраплянні у кров людини. Як до прикладу один із видів молочаїв, який при потраплянні у рани викликає параліч м’язів, зокрема дихальних, що призводить до удушення.

В оранжереї є дві працівниці, які вручну обробляють усі рослини. Ірина Леонідівна розповідає, що найскладніше – це не запам’ятати що і як поливати, а створити сприятливі температурні умови для кожної рослини. Кожен організм тут росте при певній температурі, тому працівники постійно переносять горщики з рослинами у різні кутки оранжереї.

«Їх занадто багато, аби створити максимально сприятливі умови. В результаті деякі рослини можуть помирати. Одні рослини потрапили під струю гарячого повітря, інші – під протяг. А для того, щоб усі рослини могли нормально рости, потрібно зробити гарну систему кондиціонування», – розповідають співробітники ботсаду.

Зелений оазис серед великого міста: у Дніпрі в оранжереї Ботсаду ДНУ розквітли унікальні екзотичні рослини
Фото: Валерій Кравченко

Оранжерея користується попитом серед дніпрян. Особливо зараз, коли квітує більшість тутешніх рослин. Люди приходять на екскурсії, фотозйомки тощо. За словами працівників, одного разу навіть влаштовували романтичну вечерю. Проте співробітникам оранжереї дуже бракує часу на створення таких заходів для своїх гостів, оскільки тут працює лише дві доглядальниці.

За словами директора ботсаду, в оранжереї також є волонтери. Вони періодично приходять і допомагають засклити приміщення, переносити рослини, чергувати на різних заходах тощо. Проте раніше таких людей було набагато більше. До війни та пандемії приходили студенти університету з різних факультетів. До того ж за допомогу у ботсаду вони могли отримати додаткові бали.

«Виявилася дивна кореляція: у нас добре працювали, як правило, усі, окрім біологів. Найкраще тут допомагали студенти фізтеху, прикладної математики та інших технічних спеціальностей», – ділиться Ірина Леонідівна.

Якщо у вас є бажання стати волонтером та допомагати співробітникам ботанічного саду – приходьте за адресою Бронетанкова 1А.

Дивіться також: Майстер-класи, квести та солодощі: у Дніпрі відкрилась особлива резиденція Святого Миколая

Категорія: Афіша, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Фотогалерея

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: