Skip to content

Споруда, яка схожа на космічний корабель: історія автоматів з газировкою у Дніпрі

У Дніпрі до 1990-х років було дуже багато автоматів із газованою водою. Вони були звичним явищем для городян, і багато людей носили з собою склянки, щоб у будь-який момент вгамувати спрагу холодним напоєм. Останній автомат із газировкою зник у 2013-му році. Детальніше про це повідомляє сайт «Наше Місто» за матеріалами dnepr.info.

Історія

Після закінчення Другої світової війни на вулицях Дніпра почали масово з’являтися автомати із газованою водою. За бажанням у газовану воду можна було додати солодкий сироп. Розміщувалися такі автомати у місцях масового відпочинку людей – у парках, скверах, на центральних проспектах, вокзалах та зупинках транспорту.

Пластикових стаканчиків тоді ще не було – використовували грановані, скляні. У літню пору до таких автоматів завжди була черга – вода коштувала дуже дешево.

Склянки

Дехто гидував пити із загальних склянок і завжди носив із собою свою  особисту. Спочатку грановану, а наприкінці 1960-х у Дніпрі з’явилися перші пластикові складні «похідні» склянки – ось їх і клали до кишені чи сумки. Такі склянки займали мало місця.

Іноді з таких автоматів склянки просто зникали. Щоб уникнути таких випадків, склянку просто «прив’язували» товстим дротом до автомата. «Ланцюг» не дозволяв далеко відійти, він був рівно такої довжини, щоб доросла людина могла випити води і поставити склянку на місце.

Зовнішній вигляд

Автомати з водою були червоного, а згодом – сірого кольору. Іноді вони розміщувалися поряд з зупинкою чи іншим громадським місцем, інколи ж нагадували невеликий архітектурний витвір. Над ними у вечірній час сяяли неонові написи, повідомляючи всіх охочих, що тут можна купити склянку води.

Зникнення

На початку 1990-х автомати стали поступово зникати з міста. Найдовше вони протрималися біля ЦУМу – там вони зникли до кінця 1990-х років і біля мосту на Монастирський острів – ще 2013 року там стояв автомат і на вибір можна було випити просто води – склянка коштувала 3 грн, або води з сиропом – за 4 грн.

Причин зникнення автоматів із газованою водою було декілька. По-перше, у 1990-х роках в Україні почалася економічна криза, і людям стало не до таких дрібниць, як газировка з автомата. По-друге, з’явилися пластикові пляшки з газованою водою, які можна було купити у будь-якому магазині. По-третє, стали популярними автомати з кавою та іншими напоями.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: