Піст цього року, схоже, стане й добрим засобом заощадити – ціни на городину щотижня втрачають як не гривні, то вже точно копійки. Експерти кажуть, що це не кінець, тож буде ще дешевше. От тільки цитрусові, банани та навіть яблука ціни тримають до останнього, дещо навіть подорожчало за тиждень відсотків на двадцять. Але ось яка цікава новина про заморські фрукти. Рівень їх споживання вже давно серед спеціалістів використовується як своєрідний фінансово-економічний маркер: є попит – немає кризи, немає попиту – є криза. Так от, цієї весни вперше після більше ніж річної перерви попит українців на смачну екзотику знов почав зростати. І то нічого, що практично з нуля. Аби та криза скінчилася.
Буряк та морква 7, 8, 10 та 11, цибуля 6,50, 7, 8, 9, 10, 11. Картопля дрібна-дрібнесенька 3,95 (були часи, коли таку називали кормовою, тобто їла її взимку лише худоба), трохи більша 4,39, далі 5,95 та 6 за наче й непогану. Яка вона насправді, дізнаємось, коли додому принесемо. Буває й так, що з кілограма ледве півкіла лишається. Фасована від 14 за 2,5 кг і далі чи не до 30, але далеко не факт, що вона краща й чистіша. Нефасовану ж в магазинах хоч якось можна роздивитись та перебрати. Білокачанна капуста від 6,75 до 10,95, пекінська 20, а більше ніякої, в усякому разі за адекватні гроші. Помідори 30 –34, «акційні» — 10 та 15. Огірки від 40 до 44 з копійками. Часник 80. Гриби 25, 30, 31, 32 на базарі, в магазині дорожчі. Квашена капуста 25 та 30, солоні огірки 20. Зелена цибулька, петрушка, кріп – від 7 гривень, черемша – від 10 гривень за пучечок.
Яблука від 9 до 14, найсмачніші, найкрасивіші та ще досі духмяні (бо місцеві, а не імпортні) — від 20. Апельсини та мандарини від 22,99 до майже 30 в магазині, «акційні» на базарі – 6, 10, 12 та 15. Грейпфрути 32, ківі 32 та 36, банани 28, 33 та 37. Лимони 40 нормальні, 15 та 20 «акційні».
Цукор вже від 15,30. І зовсім не випадково – виявляється, державний аграрний фонд ще з грудня вийшов на роздрібний ринок і, не звертаючи уваги на галас та звинувачення у зриві посівної, за рахунок власних поставок планомірно збиває цукрові ціни до прийнятних для споживачів. У повній відповідності до ст.6 Закону «Про державну підтримку сільського господарства України» та винятково в наших з вами споживацьких інтересах. До речі, собівартість кілограма цукру зараз 9,50, на біржі за нього вже просять трохи менше 12 гривень. А далі – хто як захоче.
Та сама історія з борошном, наступними у планах держпідприємства позначені крупи. На першому місці, звісно ж, гречка, її, кажуть, вже фасують у пакети з написом «Аграрний фонд». Які будуть ціни – побачимо, а зараз за найдешевшу просять 30,90 за кіло. Рис круглий від 15,85, далі 17,89, довгий 18,35, пропарений 16,89, вівсянка 9,05, кукурудзяна та ячна від 6,85, перлова 5,95. Горох від 9, манка від 7,30, пшоно від 7,60, пшенична від 5,45, борошно від 7,65. Найдешевші макарони, на яких написано «з м’якого скловидного борошна» — 10 за кіло, 59,75 – за п’ять. Макарони з твердої пшениці, тобто «дурум» починаються з 14,25 за 400 грамів. Соняшникова олія від 29 за літр рафінованої до 35—36 за духмяну. Хліб від 1,95 за найдешевший батон вагою 350 г.
Яловичина та свинина 65—68 з кістками, без кісток 70—85, телятина до 90. Ще раз нагадуємо — без торгу та творчого підходу до спілкування! Сало від 35 до 50 сире, просолене 80—90. Кури домашні 45 за кіло. Фабричні 32,90, 34,90, 35,90, курчата 29,45, яйця домашні 20, фабричні від 1,14 за штучку в магазині та 11,50 за «молодку», 12,80, 13,50, 13,80 та 14,50 на базарі. Молоко 10 та 12 за літр, сир 44 нежирний, 50 жирний, сметана 36, вершки 70. Це домашні. Фабричне ж молоко жирністю 2,5 відсотка від 9,65 за 1 л, сметана від 27 за кіло, сир 30, сиркова маса – від 33. Масло вершкове від 38 за кіло нефасованого. Сирокопчені ковбаси «Одеська», «Московська» та «Краківська» — 46.
Свіжа риба: бички із численними чергами 9,50, 10,50, 14, величезні «мартовики» 40. Білан 28, карасі від 30, пиленгас 45, 55 та 80, лящі 30, сазан, соми та щуки 55, 100, 120 та 130. Судак 50, 55, 75 та 115, коропи 35, 45 та 50.
Морожена риба: кінгкліп 85, горбуша 125, скумбрія 70, 72, «марокканська» 80, салака 30, кілька шпротна 25, 32 та 36, мойва 50. Оселедець 50 та 53, солоний від 53 до 80. Тюлька – 25. Хокі 80, камбала 38 та 68, кальмари 90, сайра 50, сайда 55, хек, мерлуза, минтай та простіпома 60, філе нототенії 110, сьомга від 95 за шматочки та 205 за цілу, морський окунь 135, форель від 155.
Оксана Гречана