Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Метеорит чи космічне сміття: що спалахнуло у небі над Дніпром в ніч на 1 травня

Метеорит чи космічне сміття

В ніч на 1 травня в небі над Дніпром можна було побачити дивний яскравий спалах. Цьому передувало падіння об’єкта, схожого на метеорит. Таке явище спостерігали і мешканці інших областей. Журналісти «Наше місто» дізнавались у Головній астрономічній обсерваторії НАН України що це було і чи несе воно загрозу населенню.

Як повідомив завідувач лабораторії Головної астрономічної обсерваторії НАН України Іван Крячко, про це явище науковці дізналися з новин.Обсерваторія не здійснює постійний моніторинг космічного простору. Вони спостерігають лише певні об’єкти.

-Відео з веб-камер говорить про те, що це було яскраве космічне тіло невеликого розміру, – сказав Іван Крячко. –  Його походження невідоме, можливо, що це космічне сміття – штучні об’єкти, що літають навколо Землі, або їх частини (космічні апарати, залишки ракет, втрачені космонавтами інструменти). Об’єкт спалахнув в атмосфері, тож від нього можуть залишитися лише невеличкі камінці. Невідомо, чи долетіли вони до Землі.

Для астрономів це буденне явище, які трапляються доволі часто. Загрозу населенню об’єкт такого маленького розміру не несе. Органічні сполуки згоряють в атмосфері через надзвичайно високу температуру. А вже об’єкт більшої маси не встигає згоріти в атмосфері і може впасти на Землю. В науці їх називають метеоритами.

– У минулому були випадки, коли космічне каміння потрапляло у будинки, але в історії спостережень таких об’єктів немає даних про те, що метеорит вбив людину чи зруйнував будинок, – пояснив Іван Крячко. –  Є свідчення, що метеорит пробив дах будинка і потрапив у кімнату, в якій була жінка. В результаті вона отримала незначні опіки. Але це єдиний зафіксований випадок. Значно більшої шкоди завдають українцям ракети ворога, що падають з неба.

Спалах також було видно на Полтавщині, Сумщині, Запорізькій області та в низці других областей.

Читайте також: З ранку 1 травня у Дніпрі запрацювали 10 фонтанів.

Категорія: Важливо, Інтерв'ю, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: