Skip to content

Переведення годинника 2024: коли Україна переходить на літній час

Переведення годинника 2024: коли Україна переходить на літній час

У наступному місяці Україна переходить на літній час. Але сезонне переведення годинників вже давно викликає дискусії стосовно доцільності. Коли саме потрібно переводити стрілки годинника та хто ще у світі так робить, – розповість «Наше Місто».

Уряд у 1996 році встановив правила сезонного переведення часу. Згідно з цим годинники в Україні переводять 2 рази на рік:

  • на літній час (на годину вперед) – в останню неділю березня;
  • на зимовий час (на годину назад) – в останню неділю жовтня.

Тож, у ніч проти 31 березня о 03:00 необхідно буде перевести годинники на одну годину вперед. Проте на сучасних гаджетах такі маніпуляції вже не потрібні, адже вони запрограмовані автоматично змінювати час.

Чим літній час відрізняється від зимового

У країнах, які використовують систему сезонного переведення годинників, літній час встановлюється під час теплого періоду року, зазвичай на одну годину вперед від стандартного поясного часу. Стандартний поясний час призначений для конкретної території та кодується позначенням UTC (Координований всесвітній час), що було введено як заміна часу за Гринвічем (GMT).

В жовтні українці переводять годинники на одну годину назад, переходячи на «зимовий» час. Однак ця назва не зовсім вірна, оскільки цей час фактично є стандартним (для України – Київський час UTC+2).

У всьому світі зазвичай використовують терміни «стандартний» та «літній час». Європа та Південна Америка назву «літній» час застосовують до будь-якого сезонного зміщення на годину вперед, незалежно від термінів та тривалості.

В Україні ще за Радянського союзу почали переводити годинники двічі на рік у 1981 році. Влада кілька разів намагалася скасувати таку практику, проте вона зберігається й досі.

Вплив переведення годинника на організм

Для того, щоб мінімізувати негативний вплив переведення годинників, лікарі радять дотримуватися наступних загальних рекомендацій:

  • за кілька днів до переведення стрілок почати лягати спати на 15 – 30 хвилин раніше, ніж звичайно;
  • раціонально харчуватися: відмовитися від алкоголю, вживати більше корисних продуктів та пити більше води;
  • не використовувати гаджети щонайменше за годину до сну;
  • на якийсь час відмовитися від вживання напоїв, що збуджують нервову систему, зокрема енергетиків, кави та продуктів з великим вмістом кофеїну;
  • тимчасово уникати фізичних та емоційних навантажень, щоб не перевтомлюватись, а також вирішення складних інтелектуальних завдань.

Нагадаємо, раніше ми писали, що на Дніпро насувається аномальне потепління.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: