Skip to content

Яна Матвійчук — про збереження бізнесу та команди в умовах війни

Що зараз об’єднує українців? Як мінімум — бажання перемоги у війні з росією. Ми не здалися, а значить — нам треба щоденно виборювати своє право на свободу. В тому числі на економічному фронті.

Нашим співгромадянам варто усвідомлювати, що сильна економіка не лише виковує можливість для перемоги над ворогом. Це — основа успішного відновлення та зміни країни після капітуляції росії. Але «економічне диво» почнеться лише тоді, коли переважна більшість українців буде одностайною у його баченні.

Зараз, на жаль, це не так. Тож у кожного прошарку суспільства є власне бачення відновлення країни. У багатьох воно сформульоване ззовні, через вплив медіа та політиків. На жаль, більшість з них намагається вкласти громадянам у голову особливе бачення відбудови — звичайно ж, з матеріальною вигодою для себе. Для них реформація України — це передусім власне збагачення.

Вже зараз, якщо проаналізувати висловлювання багатьох спікерів, можна прослідкувати основну думку: Україна як держава існує і може існувати надалі лише за гроші донорів: наших західних друзів та партнерів.

Проте варто зрозуміти, що ця «донорська» допомога не буде вічною, і довго існувати на неї країна не може. Коли цей струмок висохне, ми знову залишимося ні з чим: бідними та незахищеними. Тому важливо сприяти виживанню та розвитку бізнесів.

Яна Матвійчук: як я рятувала бізнес у найскладніший період війни

Знаю особисто, що утримання бізнесу, збереження команди та відновлення у період повномасштабної військової агресії — дуже складне завдання.

З 24 лютого 2023 року моє креативне агентство ARENA CS тимчасово перестало працювати. Поки бізнес був «в ауті», я сконцентрувалася на громадській діяльності, допомозі Армії та постраждалим від війни, фандрайзингу. Особисто мені це допомогло зберегти моральні сили для подальшого відновлення роботи.

Моя команда дуже підтримувала мене. Здається, кожен учасник ARENA CS волонтерив, поки компанія була на вимушеній паузі. Ми разом працювали максимально ефективно, бо наш бекграунд — а саме організація івентів — передбачає вміння концентруватися на швидкому та логічному розв’язанні проблем. Тому закупівля та доставка всього необхідного для захисників відбувалися миттєво.

Я не відсторонилася від команди, не скоротила штат та зберегла заробітні плати. Зараз я пересвідчилася, наскільки стратегічно правильним було це рішення. Адже, як тільки івент-ринок почав відновлюватися, ми змогли миттєво повернутися до справи. Команда була збережена, морально стійка та вмотивована. Тож майже не довелося витрачати час на пошук та навчання нових спеціалістів.

Тож я сама пересвідчилася, що для будь-якої організації найвищою цінністю є люди. На жаль, дуже багато підприємців не усвідомлює це, і змінює штат занадто часто. Я ж схиляюся до думки, що команда — це сім’я, і її не можна кидати у кризові періоди.

Звичайно, збереження команди у складні часи потребує додаткових витрат. Нам допоміг резервний фонд компанії, створений задовго до повномасштабного вторгнення. У ньому зберігаються кошти на виплату зарплат протягом трьох місяців. На цей крок я пішла, коли розпочалася війна з росією (у 2014 році), і саме це допомогло зберегти дві третини команди у 2022 році.

З перших місяців війни я чи не щодня контактувала з командою. Ми говорили про реальний стан речей, ділилися планами на майбутнє. Навіть у такі складні часи важливо правильно інформувати людей.

Звичайно, відновлення роботи після перших місяців повномасштабного вторгнення було складним. У кінці березня 2022 року ми проінформували наших клієнтів та партнерів про те, що компанія продовжує працювати попри те, що учасники команди живуть у різних регіонах країни. Наш лист отримав багато позитивних відгуків А перші замовлення на наші послуги почали надходити вже влітку. Так ARENA CS почала відновлюватися.

Що у підсумку? Я вивела для себе принципи, здатні допомогти утримати бізнес у складній ситуації:

  1. Фінансова та моральна підтримка команди.
  2. Наявність резервного фонду.
  3. Відновлення роботи, які тільки це стає можливим (інакше це зроблять конкуренти).
  4. Інформування зацікавлених осіб про те, що ви продовжуєте працювати.
  5. Збереження принципів справжнього лідерства: власник бізнесу має бути безстрашним та впевненим.

Ведення бізнесу в умовах війни — складне випробування. Але ті, хто з ним упораються, надалі будуть більш витривалими. Попереду ще багато непростих ситуацій та криз. Проте всі, хто вистояли, готові до них. Щобільше — отримані у «бойових умовах» навички кризового менеджменту допоможуть вивести бізнес на новий рівень.

Чи існує успішний план відбудови України?

Я впевнена, що успішне майбутнє у держави є. Але лише за умови формування та виконання єдиного плану економічного розвитку. Він має включати:

1) Визначення головною цінністю людину та повагу до її свободи: особистої, громадянської, економічної. Обмеження будь-якої з цих свобод нівелює будь-яку цінність.

2) Верховенство права.

3) Відсторонення держави від економічних процесів у країні шляхом зниження бюрократичного тиску та дерегуляції.

4) Створення сильної контрактної армії.

5) Реалізацію процесів вільної економіки, які передбачають повну ліквідацію державного регулювання, створення сприятливих умов для бізнесу, зменшення податкового тиску, оптимізацію кількості чиновників.

Головною для українців зараз є саме економічна свобода. Держава має її забезпечити якомога швидше, мотивуючи громадян створювати та розвивати бізнес у рідній країні. Саме розгалужена бізнес-система є запорукою економічного розвитку. Завдяки ній ми відмовимося від грошей партнерів, бо зможемо генерувати їх у власній економіці. Є ще один важливий аспект: велика та сильна бізнес-спільнота є рушійною силою у протистоянні з державним апаратом (особливо сучасним, який продовжує просувати відверто популістські соціалістичні підходи). Саме так: нам «впарюють» соціалізм, і це найгірше, що можуть зробити з Україною зараз.

Категорія: Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: