Skip to content

Викривлена історія: яке відношення має Валерій Чкалов до Дніпра

У Дніпрі триває дерусифкація і декомунізація пам’ятників. Прибирають монументи, які пов’язані з росією або радянським періодом. Їх героїзували і нав’язували українцям, стверджують історики. Серед інших, було демонтовано і пам’ятник льотчику Валерію Чкалову, повідомляє сайт «Наше Місто» з посиланням на ДніпротВ.

Цікаві факти про так званий рекорд Чкалова повідомила наукова співробітниця Національного історичного музею ім. Яворницького Катерина Грищенко.

«Штурман, коли вираховував польот, він порахував по землі, з урахуванням усіх пагорбів, гір, обходів, які були б, якщо йти ногами і вийшло 9 тисяч сто з чимось. А коли вони прилетіли в Ванкувер, їм сказали що ви молодці, але ж не такі правила рахування довжини польотів».

Ім’ям льотчика у СРСР називали вулиці і населені пункти. У тодішньому Дніпропетровську пам’ятник з’явився у 1981 році. Таким чином підкреслювали, що усі рівні, але перші – руські.

«Радянська влада, ідеологічна складова якої була дуже продумана і дуже структурована, мала такий пантеон героїв, які були спільними для всіх народів радянського союзу», – каже Катерина Грищенко, наукова співробітниця Національного історичного музею ім. Яворницького

Заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко прокоментував рішення влади про демонтаж пам’ятників.

«Мабуть якісь російська канали хотіли побачити, що приїхав сюди екскаватор, почав все руйнувати, щоб у якогось з пам’ятників відлетіла голова і покотилася по святій українській землі, але цього не буде. Ми їх демонтуємо, у нас немає рішення про їх руйнування».

Така практика давно використовується і за кордоном, каже наукова співробітниця Національного історичного музею ім. Яворницького

«Те що наразі відбувається – це показує наш розвиток. Досить культурна європейська практика, нормального існування та еволюції нашого розуміння історії та наших героїв».

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: