Skip to content

Як дніпрянам підписати договір з лікарем (ІНСТРУКЦІЯ)

Кристина Гришанова

Кристина Гришанова

Як дніпрянам підписати договір в лікарем. Новости Днепра

Міністерство охорони здоров’я України затвердило «Порядок вибору лікаря первинної медичної допомоги». Вже з 2 квітня українці зможуть вільно обрати свого лікаря: терапевта для дорослого, педіатра для дитини чи сімейного лікаря для усієї сім’ї. Умова лише одна — обраний пацієнтами медичний заклад має бути вже підключений до системи «Електронне здоров’я».

У Дніпрі  таких – приблизно половина усіх комунальних медичних закладів. Впізнати їх легко —  на кожному з них за рішенням Мінздраву має бути відповідна наліпка «Тут можна обрати свого лікаря». До речі, чи не в кожному з цих закладів неофіційний «попередній запис» триває чи не з грудня  минулого року,  — пацієнти та лікарі домовляються між собою заздалегідь, аби потім не витрачати часу.

Коли у Дніпрі стартуватиме офіційна кампанія з підписання декларацій між пацієнтами та лікарями, у департаменті охорони здоровія Дніпровської міськради пообіцяли повідомити вчасно.  До того ж кінцевого терміну для підписання декларацій не визначали, і обрати свого лікаря встигнуть усі.  Тим не менш, якщо зробити це у квітні,  перші виплати за обслуговування вас як пацієнта обраний вами лікар отримає вже у липні.

Затверджений МОЗ порядок підписання декларацій виглядає так:

  1. Оберіть за вашими особистими критеріями заклад чи лікаря, незалежно від того, де ви проживаєте, або зареєстровані. Ви можете скористатися порадами знайомих або відвідати найближчі заклади та дізнатися про лікарів там. Перевірте, чи вже можна підписати декларацію у вибраному закладі. Вам у цьому допоможе наліпка «Тут можна обрати свого лікаря».
  2. Візьміть із собою паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон. Якщо потрібно підписати декларацію для дитини до 14 років — візьміть також свідоцтво про народження дитини. (Також лікарі радять захопити із собою усі наявні у вас особисті медичні картки та виписки, аби показати їх обраному лікарю. – «НМ»).
  3. Зверніться у реєстратуру медзакладу та повідомте, що хочете підписати декларацію.
  4. Уповноважений працівник медзакладу (працівник реєстратури, медсестра або лікар) введе ваші дані в електронну систему. На ваш мобільний телефон надійде СМС із кодом підтвердження, який вам треба буде повідомити працівнику закладу.
  5. З електронної системи роздруковується декларація з вашими даними. Уважно перевірте, чи всі ваші дані правильні. Якщо потрібно, працівник закладу внесе зміни до системі та роздрукує декларацію ще раз. Підпишіть два екземпляри роздрукованої декларації. Один ви забираєте з собою, інший лишається у закладі. (Цікаво, а де візьметься такий дріб’язок, як папір для друку декларації? Чи не потрібно буде пацієнтам робити для цього черговий «благодійний внесок»? Чи можна буде принести листочки з собою, або й взагалі про це не турбуватися? Вже скоро дізнаємося! – «НМ).
  6. Працівник закладу підтверджує вашу декларацію електронним підписом і відправляє в електронну систему. Тепер ви в електронній системі охорони здоров’я!»

Ілона Полуніна.

Категория: Архив, Новости Днепра, Новости здоровья Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: