Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Відкрився понад півстоліття років тому: які таємниці зберігає унікальний літній цирк у Дніпрі

Ткач Анастасія

Відкрився понад півстоліття років тому: які таємниці зберігає унікальний літній цирк у Дніпрі

Коли дніпряни проїжджають вулицею Степана Бандери, та бачать стару будівлю куполоподібної форми. Мало хто знає, особливо з молодшого покоління, що там раніше знаходився цирк. Його історію вирішили згадати журналісти «Нашого міста».

Ще 1959 року показали останню виставу в приміщенні зруйнованого цирку. А в 1960-1980 роках там діяв перший стаціонарний міський літній цирк, що знаходився навпроти центрального ринку “Озерка”. 

Дніпропетровський літній цирк було урочисто відкрито після реконструкції 23 червня 1960 року. Згідно з газетними публікаціями того року, будівлю було перебудовано всього лише за 5 місяців.

Проектував перший стаціонарний дніпропетровський цирк архітектор Жуков. Глядацька зала була обладнана відкидними театральними кріслами і могла вмістити близько 2000 глядачів. Свого часу багато дніпрян любили проводити там дозвілля.

Будівля була неопалюваною, тому циркові виступи дивилися тільки в теплу пору року, а в холодну пору в ній працював звіринець. Ажурний металевий купол цирку вкрили кількома шарами дерев’яних щитів і прокладок, просочених спеціальним складом. Так було зроблено спеціально для виступів повітряних гімнастів: купол не нагрівається від сонця, а восени не охолоджується.

Нині будівля старого цирку належить державі, але перебуває в занедбаному стані й повільно руйнується.

Детальніше – дивіться у нашому сюжеті.

Нагадаємо, раніше ми писали: Як у Дніпрі будували цирк на набережній і у чому унікальність споруди.

Читайте також: Карусельні спогади Дніпра: як змінювалися атракціони у парку Шевченка протягом півстоліття.  

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: