Skip to content

Чи штрафуватимуть в Україні за шум генератора: відповідь експертів з Дніпра

Чи штрафуватимуть в Україні за шум генератора: відповідь експертів з Дніпра

Щодня у Дніпрі вимикають світло, тож місто гуде від роботи генераторів, що з’явилися біля магазинів та кав’ярень через перебої з електропостачанням. Нещодавно в інтернеті поширилася інформація про штрафи для підприємців, чиї генератори шумлять занадто сильно. Проте, в Міністерстві охорони здоров’я цю інформацію спростували. Деталі дізнавалися журналісти ДніпроTV, – пише «Наше Місто».

У пекарні на проспекті Поля вимикають світло за графіком, до чого працівники вже звикли. Регулярні відключення більше нікого не лякають. Співвласник мережі пекарень Денис Сьомін зазначив, що ситуація з відключенням світла погіршується, і через це вони частіше вмикають генератори. Взимку планується збільшення кількості генераторів і обсягу генерації, оскільки знання графіку відключень значно полегшує планування роботи.

“В нашій пекарні є піч, яка споживає 15 кВт електроенергії. Вона є серцем пекарні, адже саме в ній готується вся наша випічка”, – зазначив Денис.

Чи штрафуватимуть в Україні за шум генератора: відповідь експертів з Дніпра

Заклад розташований на першому поверсі житлового будинку. Однак мешканці ніколи не скаржилися на шум. Денис пояснив, що люди з розумінням ставляться до роботи генераторів, оскільки їх не використовують вночі, коли всі сплять. Однак не всі дніпряни готові терпіти постійний шум, особливо вночі або з самого ранку.

“Я розумію, що зараз відключення світла змушують усі компанії шукати шляхи виживання, закуповуючи генератори. Проте, коли ти живеш поруч з цими будівлями, шум від генераторів створює значний дискомфорт”, – сказала дніпрянка Єлизавета.

Інші жителі, навпаки, радіють тому, що заклади та магазини продовжують працювати без світла. Міра з Дніпра розповіла, що до цього звуку можна звикнути, так само як звикаєш до сирен та вибухів, які вже стали частиною повсякденного життя українців.

Штрафи за шум генераторів: правда чи фейк

В мережі шириться інформація про штрафи для підприємців, що використовують генератори, які створюють надмірний шум. За такою інформацією, за перше порушення фізичні особи можуть отримати попередження або штраф у розмірі від 85 до 255 грн. Юридичні особи та посадові особи ризикують штрафом від 255 до 510 грн. У разі повторного порушення протягом року штраф для фізичних осіб сягатиме 255-510 грн (з можливою конфіскацією джерела шуму). Юридичні особи та посадові особи можуть бути оштрафовані на суму від 850 до 1700 грн (з конфіскацією джерела шуму).

“Навіть довести, що генератор шумить, виявляється вкрай складно. Щоб довести порушення норм шуму, потрібно обладнати всіх працівників Держпродспоживслужби необхідними приладами. Але наразі в нас немає такої кількості інспекцій. Оскільки Держпродспоживслужба зосереджена переважно в обласних центрах”, – повідомив голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Чи штрафуватимуть в Україні за шум генератора: відповідь експертів з Дніпра

Міністерство охорони здоров’я України офіційно спростовує інформацію про штрафи за використання генераторів під час відключень електроенергії. Санітарні норми щодо рівня шуму не застосовуються під час ліквідації аварійних та надзвичайних ситуацій, до яких належать і перебої з електропостачанням.

У Держпродспоживслужбі запевняють, адміністративні заходи до керівників суб’єктів господарювання застосовувати не будуть, натомість радять як зменшити рівень шуму.

“Держпродспоживслужба рекомендує встановлювати генератори на відстані не менше 6 метрів від житлових будівель, подалі від входів та вікон. Для зниження рівня шуму рекомендується встановити генератор на жорсткий гумовий килимок на рівній поверхні”, – зазначила головна спеціалістка управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства  Маргарита Малишева.

Чи штрафуватимуть в Україні за шум генератора: відповідь експертів з Дніпра

Ще одна порада – обкласти генератор мішками з піском. Так можна створити додаткову звукоізоляцію.

Нагадаємо, раніше ми писали: Як економити електроенергію, не відмовляючись від холодильника: дієві поради.

Читайте також: Скільки без електроенергії витримують холодильник і морозильна камера.

Категорія: Відео, Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: