Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Євреї проти єгиптян: у філармонії Дніпра відбулася прем’єра вистави Театру ДГУ

26 травня у залі Дніпропетровської обласної філармонії ім. Л. Когана відбулася прем’єра вистави «СНЕ. Майже біблійна історія». Журналісти «Нашого міста» відвідали цю подію.

Прем’єра співпала з ювілеєм автора п’єси, за якою створена вистава – художнім керівником Театру ДГУ Григорія Гельфера. Саме у цей день йому виповнилося 70 років. Подивитись прем’єру зібралося багато представників дніпровського бомонду: ексмер Дніпра Іван Куліченко, письменник Ян Валєтов, диригент Дмитро Логвін та багато інших. На сцені ювіляра привітав Євген Хорошилов – начальник управління культури департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради. Він передав подарунок від мера Дніпра Бориса Філатова. Оскільки Гельфер раніше розповідав, що любить ловити рибу,  отримав вудку.

  • Краще я б сказав, що люблю автомобілі! – пошуткував Григорій Аркадійович.  

А ще секретар Дніпровської міської ради Олександр Санжара  вручив ювіляру подяку міського голови та пам’ятну медаль «За заслуги перед містом».

Мені здається, що події цієї п’єси дуже перегукуються з сьогоденням, – зізнався Григорій Гельфер.  –  Це історія про те, як Мойсей побачив палаючий кущ у пустелі. І цей кущ сказав йому, щоб він виводив євреїв із єгипетського рабства. Театр ДГУ показує, що виходити з рабства — це насправді складна справа. Актори були захоплені цією історією. Мені здається, їм було дуже цікаво працювати над матеріалом.

У цій історії є чимало і смішного, і трагічного.  За традицією Театру ДГУ, який виріс з клубу веселих та кмітливих та кабаре, у постановці є чимало музичних номерів. Вони дають можливість акторам краще розкрити характери персонажів.

 Особливо коли за справу береться Олександр Сергєєв, соліст оперного театру. Він грає роль Фараона.

Та й Юрій Богуславський, який виконує роль Мойсея, теж співати вміє – не випадково свого часу брав участь у «Х-факторі».

Євреї у виставі розмовляють українською, а єгиптяни – російською. Натяк на нашу реальність є зрозумілим всім. Вистава закінчується словами: «Той, хто побачить палаючий кущ, той вже ніколи не буде рабом». Це й є головний меседж твору.

Для мене честь бути режисером цієї вистави, – підкреслив Володимир Петренко, директор та художній керівник Дніпровського драматичного молодіжного театру «Віримо!». –   П’єса чудова, сучасна та актуальна, хоч і розповідає про прадавні часи.  Актори Театру ДГУ довгий час працювали в іншому жанрі, але все ж таки пішли на цей ризик.  Постановка є досить бюджетною – наприклад, моя вистава «Біла пошесть» у театрі «Віримо!» є значно більш дороговартісною.

Планується, що вистава «СНЕ. Майже біблійна історія» можна буде побачити як у приміщенні Театру ДГУ на Троїціькій площі, 5, так і на інших майданчиках.

Фото Валерія Кравченко.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що дитячий театр з Дніпра підкорив Париж.

Категорія: Афіша, Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: