Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як у Дніпрі стати потенційним донором органів у випадку раптової смерті

Супрун Юлія

донорство

Восени 2023-го померлий через пошкодження мозку 15-річний хлопчик став донором органів і врятував життя п’ятьом людям,троє з яких – діти. Операції виконали фахівці Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.Шалімова у Першому медоб’єднанні Львова. Таким чином дитина стала донором втретє в історії України.  

17 січня 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо трансплантації анатомічних матеріалів людині”. Цей документ легалізує донорство органів після смерті, що дає шанс на нове життя тисячам людей, які очікують на трансплантацію. Відтепер кожен українець може надати згоду на посмертне донорство. Про це пише “Наше місто”.

донорство

Раптова смерть підлітка подарувала шанс на життя трьом дітям: був врятований Лука із Житомирщини, якому лише 1,3 рочки. У малюка біліарна атрезія, коли печінка поступово відмовляє. Без операції у дитини лишалося хіба кілька місяців. Лука отримав меншу долю печінки. Більшу хірурги пересадили 20-річному чоловіку з Винників. Серце отримав 11-річний Владик із Тернопільщини, який все життя страждав на дилятаційну кардіоміопатію. Недугу спровокувало важке запалення легень. Серце хлопчика могло зупинитися будь-якої миті: воно було втричі збільшене та заледве поміщалося в грудній клітці.

донорство
донорство

Також запрацювали нові нирки і у 12-річного Гени з Харкова та 18-річного Івана з Черкащини. 

донорство

Потенційний донор про всяк випадок

Дніпрянка Ольга стала першою людиною на Дніпропетровщині, яка підписала заяву щодо згоди на вилучення анатомічних матеріалів, трансплантації, або виготовлення біоімплантів після визнання стану як незворотна смерть. Оформлення документа зайняло не більше 10 хвилин. Жінка згодна після своєї смерті віддати все, окрім свого обличчя. У заяві можна вказати перелік органів, на які потенційний донор дає згоду, а на які – ні. До того ж цю згоду можна у будь-який момент відкликати чи змінити.

Я звільнила своїх рідних від прийняття складного рішення у випадку, який може статися і коли людина вже нічого не може сказати, – каже Ольга. – Близькі знають, що я надала таку згоду. Ніхто не знає, буде такий випадок чи ні, знадобляться ці органи, чи може вони взагалі не підійдуть. Я просто підписала документ без жодних досліджень. Насправді я збираюся жити довго та щасливо.

донорство

Вона вважає, що така складена заздалегідь згода про випадок, коли мозок помер,  може подарувати комусь шанс на життя.  

Як на мене, не дати шансу комусь жити краще, якщо твій орган підійде, – якась дивна жадібність. Це наче вимагати поховати разом із собою авто, пальто та все майно. Тим більше, що я за кремацію, – додає Ольга.

Янгол Юрочка врятував 6-річну Соломійку

3 липня 2023 року родина медиків з Рівного, Катерина та Михайло Сотникови, втратили єдиного 4-річного сина, який раптово помер через крововилив у головний мозок.

донорство

Не було провісників, падінь, ударів головою чи будь-якої іншої причини. На жаль, таке буває, вже немає кого звинувачувати, випадок на мільйон, і він стався саме з моїм сином, – казала тоді мати хлопчика.

Вбиті горем батьки дитини прийняли складне рішення – подарувати шанс на життя іншій дитині. Вони погодилися на посмертну трансплантацію органів сина. Серце хлопчика отримала 6-річна Соломійка, яка страждала на дилатаційну кардіоміопатію.

Після операції матері загиблого хлопчика дали послухати, як серце її сина б’ється у грудях врятованої дівчинки. Жінка прийшла у палату з іграшкою, яку подарувала Соломійці.

Ти запамʼятай, у тебе є янгол, якого звуть Юрочка… – сказала дівчинці мати хлопчика-донора.

донорство

В Україні – презумпція незгоди

У світі існує два типи згоди на посмертне донорство: презумпція згоди та презумпція незгоди. У першому випадку – всіх пацієнтів, у яких констатували смерть мозку, розглядають як потенційних донорів органів. Тут згода родичів не обовʼязкова, хіба що людина за життя відмовилася від донорства. За такою моделлю працює Іспанія, яка є лідером з трансплантацій не лише в Європі, але й у світі. 

Але у більшості країн, зокрема в Україні, діє презумпція незгоди. У США цей процес прописаний краще: коли людина отримує права чи паспорт, то зазначає чи бажає вона бути донором. Якщо з людиною щось трапиться, її документи перевіряють: є позначка “донор” – органи беруть, немає позначки – не беруть. 

донорство

Що не так в українському законодавстві

Самі ж українські лікарі кажуть, що не все так просто із добровільною згодою на посмертне донорство. Справа у тому, що документ підписує дієздатна особа. А ось коли у людини стається смерть мозку – вона вже вважається недієздатною і за неї все мають вирішувати її близькі. Цей нюанс не дуже коректно прописаний у законодавстві.

Законодавство прописане таким чином, що поки я дієздатна, здорова особа, я можу підписати згоду та бути потенційним донором, пояснює Наталія Артьомова, медична директорка з педіатрії та онкогематології КП «Регіональний медичний центр родинного здоров’я». –  Але я можу стати донором органів, коли у мене буде зафіксована смерть мозку. Як тільки у мене буде зафіксована смерть мозку, я буду вже недієздатною особою і вже тоді за мене вирішують і розпоряджаються моїми органами мої родичі. Вони – безпосередньо ті, хто буде вирішувати долю моїх органів. Як вирішить чоловік, або дружина, або батько чи мати – так і буде. Все залежить від того, наскільки емоційно вони зреагують.

Тому потенційному донору дуже важливо не лише підписати згоду, а й  поговорити зі своїми близькими про ваше бажання стати донором, щоб вони знали про вашу волю.

Як підписати згоду на посмертне донорство

Для того, щоб надати згоду на посмертне донорство, треба звернутися до  місцевого трансплант-координатора. У Дніпрі він працює на базі обласної лікарні ім. Мечнікова (площа Соборна, будинок 14. Відділення судинної хірургії, 6-й поверх).

Трансплант- координатор: Кобилянский Андрій Миколайович

Моб: 38 095 6541500.

Також можна звернутися до будь-якого регіонального центру трансплант-координації.

У регіональному центрі Дніпропетровської області бажаючих підписати згоду на посмертне донорство запрошують на зустріч з трансплант-координатором. 

Ми заповнюємо разом бланк, вам пояснять все, що не зрозуміло, все дуже прозоро. Цю згоду буде внесено у Єдиний реєстр. Якщо ви передумали бути потенційним донором, то ви підписуєте інший документ і ваші дані видаляють з Єдиного реєстру, – пояснили нашому кореспонденту по телефону.

донорство

Хто такий трансплант-координатор

Професія трансплант-координатора в Україні з’явилася лише кілька років тому. Саме він забезпечує зв’язок між усіма учасниками процесу трансплантації. Він отримує та перевіряє згоди на донорство, вчасно та регулярно оновлює дані в Єдиній державній інформаційній системі трансплантації (ЄДІСТ), організовує оперативне та безпечне транспортування органів. Саме трансплант-координатор комунікує між донорами та їхніми родинами і реципієнтами, які очікують на трансплантацію. Тому робота цього фахівця має важливу психологічну складову, 

Відповідно до ст. 10 Закону  України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини» до функцій трансплант-координатора належить:

  • виявлення потенційного донора анатомічних матеріалів людини;
  • встановлення наявності в ЄДІСТ відомостей про прижиттєво надану потенційним донором згоду або незгоду на посмертне донорство;
  • отримання згоди на вилучення з тіла потенційного донора анатомічних матеріалів для трансплантації та/чи виготовлення біоімплантатів у визначених цим Законом осіб у встановленому цим Законом порядку;
  • внесення передбачених цим Законом відомостей до ЄДІСТ;
  • забезпечення оперативного обміну інформацією, що міститься в ЄДІСТ, між суб’єктами трансплантації при організації надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійсненні діяльності, пов’язаної з трансплантацією;
  • взаємодія з відповідальними особами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов’язаної з трансплантацією;
  • організація вилучення, зберігання і перевезення анатомічних матеріалів людини;
  • взаємодія із закладами охорони здоров’я, які надають медичну допомогу із застосуванням трансплантації та/чи здійснюють діяльність, пов’язану із трансплантацією, та іншими суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність, пов’язану із трансплантацією;
  • інформування у визначених законодавством випадках судово-медичної експертної служби, адміністрації закладу охорони здоров’я, відповідних правоохоронних органів та органів прокуратури щодо отримання згоди на вилучення анатомічних матеріалів у донора-трупа;
  • здійснення інших визначених законодавством повноважень, пов’язаних із наданням медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійсненням діяльності, пов’язаної з трансплантацією.

Трансплант-координатор не може входити до складу консиліуму лікарів, який здійснює констатацію смерті мозку людини, брати участь у вилученні анатомічного матеріалу та проведенні трансплантації, а також представляти інтереси реципієнта, пов’язані із застосуванням трансплантації.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі провели вже другу трансплантацію кісткового мозку дитині в цьому році.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: