Skip to content

Посівний календар на лютий 2024: що потрібно зробити, аби отримати великий урожай

Посівний календар на лютий 2024: що потрібно зробити, аби отримати великий урожай

Місяць лютий визначається як період підготовки до наближеного сільськогосподарського сезону. Це не дуже напружений, але надзвичайно важливий та відповідальний час. У цьому місяці закладається основа для майбутнього врожаю, – передає «Наше Місто».

Фази Місяця мають прямий вплив на плодючість та життєздатність рослин. Під час зростання місяця рекомендується проводити посадку та пересадку рослин, які формують свої плоди над землею, а в період спадання – тих, що утворюють коренеплоди. У повний місяць із молодими рослинами не слід нічого робити, оскільки вони стають особливо вразливими. Місячний посівний календар допоможе більш точно розпланувати роботу в городі та саду протягом лютого 2024 року.

Що варто робити на городі в лютому

У власників саду в останній місяць зими відбувається огляд дерев, де проводиться огляд замерзлих місць та обрізка хворих гілок. У цей час стовбури потрібно білити для захисту від сонячних опіків і шкідників, які незабаром з’являться. Також з плодових гілок заготовляють живці.

Протягом цього місяця дачникам час придбати, замочити та пророщувати насіння для майбутніх посівів. Найраніші культури вже сіються для вирощування розсади, яку пізніше пересаджують на ділянку до кінця весни. Проте, через короткий світловий день у лютому, молоді ростки освітлюються за допомогою фітоламп.

У лютому вже час висаджувати на своєму підвіконні розсаду. Загалом, можна посадити:

  • овочі: перець, огірки, капуста, помідори, баклажани, цибуля-порей, селера;
  • ягоди: полуниця і суниця;
  • квіти: маргаритки, хризантеми, лобелії, петунії, дельфініум, пеларгонії, ротики, чорнобривці.

У лютому на городі перевіряють озимі культури, мульчують їх і проводять снігозатримання. Також протягом усього місяця вирощують на підвіконні культури, які не вимагають багато місця: зелень, пряні трави, салат, цибулю і часник, моркву. В теплицях починають сіяти ранні овочі.

Місячний календар на кожен день лютого

Посівний календар на лютий 2024: що потрібно зробити, аби отримати великий урожай
Джерело: Уніан.

1-3 лютого – період вкрай продуктивних днів, ідеальних для посіву розсади цибулі-порею, баклажанів, перців і помідорів. На підвіконні можна виростити редис, салат, моркву, топінамбур та шпинат. Також в ці дні рекомендовано готувати підготовлену підстилку для розсади. Квіткові господарства можуть зайнятися підготовкою квіткових цибулин та посівом квітів у теплиці. Не рекомендується використовувати мінеральні добрива та хімічні засоби.

4-5 лютого – час для посадки часнику, цибулі, петрушки, кінзи, а також всіх видів салату на підвіконні. У саду рекомендовано виконати біління та санітарне обрізання дерев та кущів, здійснити заготівлю живців і мульчування молодих рослин.

6-7 лютого – можна посіяти будь-яку однорічну зелень на підвіконні та в теплиці, а також висадити розсаду селери та цибулі-порею. Рекомендується зменшити полив, але утриматися від пересаджування рослин, оскільки вони можуть не прижитися на новому місці.

8-10 лютого – дні молодика, коли не рекомендується займатися роботою з рослинами.

11-12 лютого – час для посіву на розсаду баклажанів, перців, помідорів, капусти та огірків. У місткостях на підвіконні та в теплиці рекомендовано видалити бур’яни та пікірувати розсаду, а також посіяти квіти. Полив рослин можна збільшити, але слід утриматися від робіт, які можуть травмувати рослини, такі як пересаджування, пошкодження кореневої системи і обрізка гілок.

12-13 лютого: це період з невеликою врожайністю. На підвіконні можна здійснити посів розсади гострого перцю і квасолі, а також висадити часник, цибулю і пряну зелень. Інші види посадок не рекомендовані. Можна вносити добрива, боротися з бур’янами, хворобами та шкідниками, а також здійснювати лікування ран.

14-15 лютого: дуже врожайні дні, ідеальні для посіву будь-яких рослин. Особливо успішно приживуться квіти, розсада овочів, прянощі, петрушка, кріп, м’ята та селера. Це також чудовий період для посіву гороху, квасолі та сочевиці. В саду можна зайнятися заготівлею живців і провести прищипку.

16-18 лютого: це високоприбутковий період для посіву квасолі, сочевиці та гороху, а також для висадки квітів на розсаду. У саду можна провести процедури по лікуванню морозобоїн, хворі та грибкові зараження. Також в цей період можна зайнятися заготовкою, дезінфекцією та пророщуванням насіння та цибулин для майбутніх посівів. Рекомендується зменшити полив.

19-23 лютого: це найпродуктивніші дні місяця, ідеальні для будь-яких посівів та посадок. На підвіконні це вдалі дні для вирощування розсади овочів, квітів і суниці. У теплиці з обігрівом можна посадити ранні сорти огірків, томатів, капусти, дині, гарбуза і салату. Це також чудовий час для будь-яких обрізок рослин, оскільки рани швидко загоюються. Також можна зайнятися захистом саду від шкідників та гризунів.

24-25 лютого: дні повного місяця, коли заборонені посіви і посадки. Можна зосередитися на снігозатриманні на ділянці.

26-27 лютого: ці дні не є надто врожайними. З культур можна посадити часник та цибулю, шпинат, петрушку, кріп, салати та щавель. Посіви інших рослин буде менш успішним. Також можна проводити пересадку, обрізку, добрива та лікування будь-яких рослин.

28-29 лютого: в останні дні зими можна зайнятися посівом на розсаду будь-яких рослин, які плодоносять над землею. Це сприятливі дні для посіву зелені та мікрозелені, салатів, прянощів. Також можна провести зимові щеплення в саду, обрізку непотрібних та хворих гілок, а також підготовку живців. Якщо температура піднялася вище нуля, то можна починати посадку саджанців винограду та плодових дерев.

Нагадаємо, раніше ми писали ТОП робочих способів, як подолати залежність від смартфона.

Читайте також: Браслети з петриківським розписом та картини з пейзажами:  як у Дніпрі працює Алея художників.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: