Skip to content

“Криві” будинки Дніпра: де знаходяться унікальні споруди та чому мають такий вигляд

Софія Танченко

Новини Дніпра: "Криві" будинки Дніпра

Дніпро – місто з дуже цікавою історією і не менш дивовижною архітектурою. Чого тільки варті «Вежі близнюки», Річковий порт, готель «Парус» чи, навіть, будинок догори дном, що нещодавно з’явився у парку Зелений Гай.  Перераховувати можна ще дуже довго. Адже унікальних будівель у місті більш ніж достатньо. І сьогодні мова йтиме про «криві будинки», передає «Наше місто». Їх у Дніпрі 3 найвідоміших.

«Крива» сталінка на центральному проспекті

Мова йде про будинок №88, що на проспекті Дмитра Яворницького, навпроти парку Глоби. Його унікальність полягає у вигині. Фасад повторює єдиний на весь проспект вигин. Цей шестиповерховий будинок тягнеться майже на цілий квартал.

Здали його в експлуатацію у грудні 1951 року. Будинок будували новаторським «потоково-розчленованим» способом: на будівництві існував конвеєр, і кожна бригада спеціалізувалася на виконанні власної операції. Будинок будували без лісів, будівельники одразу встановлювали вікна, прокладали водопровід, і водночас прикрашали фасад.

Коли ще укладали стіни верхніх поверхів, у нижніх вже декорували інтер’єри. Одним із перших у місті фасад будинку не був оштукатурений, а прикрашений вже готовими архітектурними деталями. Перекриття виготовлялися без дерева та залізної арматури.

«Китайська стіна» на Перемозі: найдовший будинок Дніпра

Він не тільки найдовший, а і найкривіший. Розміщений на проспекті Героїв, 12. Це житловий будинок справді рекордної протяжності – понад 800 метрів. Збудували його у 1972–1974 роках. «Стіна» огинає півколом житловий масив із північного заходу і займає майже половину проспекту Героїв.

Незвичайна вигнута форма будівлі пояснюється особливостями рельєфу. Справа в тому, що лінію проспекту Героїв прокладено на місці колишньої протоки, що відокремлювала річку Дніпро від затопленого Воронцовського острова. Лінія проспекту визначила форму величезного житлового будинку.

«Мала китайська стіна»

Вона розташована в Нагорному районі і чудово знайома тим, хто навчався або лише вступав до ДНУ ім. О.Гончара.

 У цій вигнутій будівлі розташовані корпуси № 14, 15, 16, 17. Його офіційна адреса – вулиця Казакова, 18, 20, 22, 24. Тобто юридично – це 4 різні будівлі, проте з’єднані в один об’єкт.

Будівля має завдовжки більше 200 метрів. Складається із 4 секцій, кожна з яких пронумерована як окремий корпус.

Цей «кривий» будинок наймолодший із трьох – він закінчений будівництвом у 1981 році, наприкінці брежнєвської доби. Автором проекту забудови цієї території є відомий дніпропетровський архітектор Леонід Сергійович Супонін. Він був прихильником архітектурного модернізму.

За інформацією історика Максима Кавуна

Категорія: Афіша, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: