Skip to content

Падение воды в Каховском водохранилище – последствия для Днепра: что говорят эксперты

Новини Дніпра: Які наслідки для Дніпра має падіння води в Каховському водосховищі

В связи с падением уровня воды в реке Днепр дежурный по городу директор департамента экологической политики Олег Семенко посетил сквер Прибрежный, где пообщался с экспертами в сфере экологии и водных ресурсов.

За словами Валентина Левшина, голови ГО «Підводних мисливців та рибалок» через війну та постійні обстріли пошкоджені шандори Каховської ГЕС і вода безконтрольно відходить з водосховища.

«В Запорізькій області відбувається стрімке зниження води, через що багато малих річок втратили місця впаду в Дніпро. Наразі через військову агресію збитки рибному господарству становлять близько 390 млн. гривень. Що стосується дніпровського водосховища, ми бачимо зниження рівня води до 50 см у висоту. Це відбувається тому, що рівень води у Каховському водосховищі вирівнюється за рахунок води з вищих водосховищ, щоб запобігти екологічній катастрофі. Через стрімке зниження рівня води стає під загрозою і нерестова кампанія, яка скоро почнеться», — розповів Валентин Левшин.

В свою чергу Олексій Ангурець, експерт з оцінки впливу на довкілля, голова ГО “Зелений світ – Друзі Землі”, заступник директора з питань екології КП “Центр екологічного моніторингу “Дніпропетровської обласної ради» зазначив, що водна проблема актуальна не тільки зараз і пов’язана не тільки з війною.

«Центральні регіони, в тому числі і Дніпро, є регіонами з проблемним водозабезпеченням. Це пов’язано і з кліматичними змінами, тому що останніми роками ми бачимо теплі зими, і з роботою підприємств, і надалі ситуація може тільки погіршуватись. В цьому році також тепла зима, це добре з точки зору енергетики, але через незначне накопичення снігового покриву ми не будемо мати навесні промивання водою талих вод і це означає, що влітку може виникнути гідрологічна посуха. Ці питання потрібно моніторити. Сподіваюсь навесні ми повернемо водний моніторинг і ми будемо розуміти стан проблеми та шляхи вирішення. Загалом питання річки Дніпро вимагає і загальнонаціональної координації, і регіональних програм», — сказав Олексій Ангурець.

Рішення щодо регулювання рівня води у р. Дніпро приймається Міжвідомчою комісією по узгодженню режимів роботи Дніпровських водосховищ. На цей час, за інформацією Регіонального офісу Агенства водних ресурсів, жодних екологічних проблем немає, зниження рівня води в ріці відбувається контрольовано і відбувається через роботу Кам‘янської та Дніпровської ГЕС.

Категория: Новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: