Skip to content

Найбільш поширені кримінальні злочини під час воєнного стану і яке покарання

Найбільш поширені кримінальні злочини під час воєнного стану і яке покарання

Із запровадженням воєнного стану до Кримінального кодексу України було внесено низку важливих доповнень, зокрема й щодо заборони поширення інформації про переміщення  військовослужбовців, зброї та техніки Збройних сил України, військових формувань. За статтею 114-2 Кримінального кодексу, покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років загрожує за поширення інформації про направлення чи переміщення зброї, озброєння та боєприпасів територією України, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних сил України чи Міністерством оборони України або в офіційних джерелах відповідних відомств країн-партнерів.

У разі поширення інформації, яка дає змогу ідентифікувати на місцевості рух ЗСУ або місце їхнього знаходження, передбачено позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Позбавленням волі на строк від 8 до 12 років караються вищезазначені дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб або з метою надання такої інформації державі-агресору, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки.

«Тож закликаємо громадян не працювати коригувальниками для окупаційних сил та не публікувати інформацію, яка може зашкодити ЗСУ, оскільки вже були випадки завдання ракетних ударів після поширення інформації про переміщення наших військових. Якщо ж ви стали свідками таких дій, слід звертатись до Служби безпеки України за номером 0 800 501 482», – розповів під час брифінгу 5 квітня головний спеціаліст департаменту правового забезпечення міської ради Ігор Скосарев. 

За його словами, таке правопорушення, як підпал сухостою, може кваліфікуватись за статтею 113 ККУ як диверсія, оскільки в умовах воєнного стану такі дії становлять додаткову небезпеку. За це передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна. Якщо ж ви стали свідками таких дій, слід теж звертатись до СБУ. 

Головний спеціаліст департаменту правового забезпечення міської ради також додав: «Кримінальний кодекс України доповнився статтею 111-1 «Колабораційна діяльність», яка визначає кримінальну відповідальність за здійснення дій, що сприяють збройній агресії на території України»

Категория: Новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: