Skip to content

Місячний посівний календар-2020

Вера Белоусова

Місячний посівний календар для городників на 2020-й рік

Досвід в аматорському землеробстві здобувається після багатьох років спроб і помилок, протягом яких городники накопичують неабиякі секрети, якими і самі користуються, і з іншими діляться. Серед таких і посівний календар на перше півріччя, де вказані сприятливі дні з урахуванням місячних фаз. Перш ніж посадити щось, звіртеся з календарем, і урожай ваш буде багатим і буйним.

Лютий

Місяць починається в суботу на 8–9 місячний день у сузір’ї Тільця. Це один із самих сприятливих знаків для посадки, роботи з насінням, внесення підгодівлі. Невдалими є лише роботи з пікіровки і пересадки.

Місячний посівний календар для городників на 2020-й рік

2–3: замочування, внесення добрив, посів овочевих культур для подальшого зберігання, посадка плодово-ягідних культур. 4–5: посів усього різноманіття капусти і редиски, бобових і зелені, трав’яних прянощів, динь, кавунів. Допускається розпушування, обробка рослин і їхнє обрізування.

6–7: будь-яка робота з насінням і живцями. Можна сіяти баштанні, гарбузові, бобові, капусту, перець і коренеплоди.

14–15: робота з розсадою, грунтом і насінням. Допускається посадка арахісу, коренеплодів і картоплі, кабачків та огірків, баклажанів і перцю, кавунів, бобових та зелених культур.

24–25: можна майже всі роботи, крім обрізки, поливання та обробки від шкідників. Дозволений посів і посадка більшості культур.

28–29: крім роботи з грунтом, розпушування і пересадки допустимі будь-які дачно-городні роботи, включаючи посадку плодових і посів різних овочевих або декоративних культур.

Невдалими або небажаними для садово-городніх робіт в лютому 2020 року є такі дати: 8, 9, 21, 22, 23. Дати 26 і 27 підходять тільки для роботи з грунтом, включаючи його підготовку. Посів в ці дні не принесе хорошого врожаю.

Березень

Календарна весна в 2020 році починається з 7–8 місячних днів. Причому незважаючи на те, що 1 березня місяць буде у Тельці, цю дату складно назвати найбільш вдалою. Вона відноситься до нейтральних, як і друге. Найсприятливіші дні для посадки йдуть трохи пізніше – 4 і 5 березня. Це найбільш вдалі дні місяця, підходящі для городніх цілей не тільки по фазі та зодіаку Місяця, але за іншими критеріями.

Місячний посівний календар для городників на 2020-й рік

9: робота з грунтом, обробка рослин, посадка огірків, гіркого перцю і трав.

11–12: дозволені всі садово-городні роботи за винятком обприскування і щеплень. До посадки допускаються всі овочеві, декоративні та плодові рослини.

13–14: небажані обрізка, пересадка і пікіровка. Все інше пройде вдало, в тому числі і посів всіх овочевих культур.

17–18: у ці дні дозволяються всі роботи з рослинами, крім тих, що зачіпають кореневу систему рослин. Посів овочевих і культурних рослин пройде сприятливо.

27–28: одні з найбільш вдалих дат в місяці для посіву всіх овочів і квітів. Не рекомендується пересадка, пікіровка і ділення кущів/бульб.

29–30: до посадки бажані огірки, баштанні, гарбуз, редиска, капуста різних видів і гіркий перець. Небажаний посів і пересадка прянощів та зелених культур.

Несприятливих днів у березні досить багато. Серед них такі дати: 7, 8, 10, 19–21, 23–26 та 31. У ці дні краще зайнятися іншими домашніми справами.

Квітень

Початок місяця є максимально вдалим для посіву рослин та інших садово-городніх маніпуляцій. Перше і друге є сприятливими днями за всіма параметрами. Ще такий день буде в кінці місяця – 28 квітня.

Місячний посівний календар для городників на 2020-й рік

Вдалі дні для посіву:

6: можна сіяти кріп, петрушку, гіркий перець, огірки, баклажани. Варто уникати замочування насіння.

7–8: за винятком щеплення і обприскувань різного роду, всі допустимі операції.

9–10: овочеві культури і зелень дозволяються до посіву. Пересадка небажана, також не варто працювати з бульбовими і цибулинними.

14: посів овочевих і декоративних культур дозволено. Пересадка та робота з корінням заборонена.

18–19: до посіву і пересадки дозволені всі культури і трави. Важливо уникати обрізки, обприскування та внесення добрив.

23–24: бажано уникати розпушування, пересадки і пікіровки. Інші операції пройдуть вдало.

25–27: посів або пересадка динь, кавунів і бобових культур, всіх різновидів капусти, редиски, гіркого перцю, м’яти та шпинату. З травами бажано не працювати.

28–29: необхідно уникати застосування отрутохімікатів і не працювати з бульбовими, деревними і трав’янистими рослинами. Все інше можна робити.

Серед нейтральних дат такі: 5 і 11–13.

Невдалих дат у квітні 2020 року значно більше. Серед них такі дні: 3–4, 15–17, 20–22 і 30.

Травень

Визначаючи, коли садити розсаду у 2020 році у відкритий грунт, більшість орієнтується на травень місяць. Для городників різних регіонів України буде максимально вдалий час. У місяці є три дати, придатні для садовогородніх робіт за всіма параметрами. У травні це 6–7 і 26. 2–3: можна сіяти та саджати огірки,цибулю, гіркий перець, ліановидні рослини, зелень і трави. Замочування насіння краще відкласти.

Місячний посівний календар для городників на 2020-й рік

5: максимально вдалий час для посіву моркви, кукурудзи, капусти різних видів, посадки картоплі. Інші культури також можна садити, небажані тільки щеплення і обприскування.

11–12: небажані роботи з кореневою системою рослин, всі інші операції пройдуть вдало.

15–17: дозволені всі роботи, крім обприскування від хвороб, шкідників і обрізки рослин.

20–22: посів овочевих і декоративних культур. Небажана пересадка, поділ бульб і глибоке розпушування.

23–24: посів та пересадка капусти, гіркого перцю, баштанних культур. Посів редиски, бобів і пряних трав. Останні сьогодні не можна пересаджувати. 25: не можна працювати з цибулинними, бульбовими і кучерявими рослинами. Інші роботи можна виконувати.

30–31: посів та пересаджування розсади огірків, гіркого перцю, динь, квасолі і в’юнких рослин. Замочувати насіння для майбутніх посівів у ці дні не треба.

Є і невдалі дати в місяці: 1, 13–14, 18–19, 27–29. Є й кілька нейтральних днів, допускається робота – 4, 8–10.

Червень

Максимально вдалих днів для дачно-городніх робіт в червні 2020 року буде три, причому вони умовно рівномірно розкидані по місяцю. По датах вони розташувалися так – 4, 23 і 30.

Місячний посівний календар для городників на 2020-й рік

Інших вдалих дат у місяці теж багато, потрібно лише вибрати відповідні дні зі списку:

1–2: крім щеплення і обприскування рослин дозволені всі городні маніпуляції, включаючи посів усього різноманіття овочевих та зелених культур.

3: не рекомендуються роботи з пересадки і операції з бульбами, цибулинами. Посів різних культур пройде вдало.

7–8: дозволені всі роботи, що не зачіпають кореневу систему рослин.

12–13: посів або пересадка різних культур, дуже вдало пройде вдумливе внесення мінеральних добрив. Обробку від хвороб або шкідників, а також обрізку необхідно перенести на інший день.

17–18: дозволено посів усього різноманіття харчових культур. Пересадка, розпушування та інша робота з кореневою системою під забороною.

21–22: вдалий день для томатів, огірків, баклажанів, бобових, баштанних і коренеплодів. Не можна садити трави, бульбові і деревні рослини.

26–27: посів гіркого перцю, валеріани, огірків, зеленних культур. Варто уникати замочування і обробляти насіння для майбутніх посівів.

28: найбільш вдалий день для посіву моркви, картоплі і капусти різних видів. Допустимі посіви інших овочів. Щеплення і обприскування краще не проводити.

До нейтральних днів червня варто віднести 5–6, 19–20 і 29. Невдалих дат у місяці вийшло трохи більше – 9–11, 14–16 і 24–25 червня.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: