Skip to content

Компенсація військовослужбовцям за оренду житла

Юлия Сегеда

Юлия Сегеда

Деюре

Безплатні консультації з правових питань ветеранам АТО, членам їхніх сімей та вимушеним переселенцям надає кваліфікований юрист, правозахисник Юлія Сегеда. Надсилайте питання на електронну адресу: voprosnm@gmail.com, і жодне з них не залишиться без відповіді.

Компенсація військовослужбовцям за оренду житла

«Я військовослужбовець, власного житла не маю. Чи можу я розраховувати на компенсацію оренди квартири від держави?

Віталій Трохін».

Відповідно до ч. 1. ст. 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» держава забезпечує військовослужбовців жилими приміщеннями або за їхнім бажанням грошовою компенсацією за належне їм для отримання жиле приміщення.

Далі читаємо і Порядок виплати грошової компенсації військовослужбовцям Збройних сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Державної служби спеціального звязку та захисту інформації та Державної спеціальної служби транспорту за піднайм (найм) ними жилих приміщень, який був затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 р. 450.

Грошова компенсація за піднайм (найм) жилого приміщення виплачується: особам офіцерського складу у разі, коли вони не забезпечені жилими приміщеннями за місцем проходження військової служби, не отримали за рахунок держави грошову компенсацію за належне їм для отримання жиле приміщення та перебувають на квартирному обліку, а також якщо військова частина не орендує для них та членів їхніх сімей житло, курсантам вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів, які мають сімї, у разі ненадання їм жилої площі в сімейних гуртожитках, відсутності таких гуртожитків та жилого приміщення за місцем проходження ними військової служби (навчання).

Військовослужбовець повинен подати рапорт до житлової комісії військової частини, в яку прибув для подальшого проходження служби, для зарахування його та членів його сімї на квартирний облік.

Був виданий наказ Міністерства оборони від 09.02.2017 року 88 «Про бюджетну політику Міністерства оборони на 2017 рік», відповідно до якого з 1 січня 2017 року розмір виплати грошової компенсації військовослужбовцям ЗСУ за піднайм (найм) ними жилих приміщень встановлюється:

у Києві – 3000 грн. на місяць;

в обласних центрах – 2250 грн. на місяць;

в інших населених пунктах – 1500 грн. на місяць.

Для військовослужбовців, у яких троє та більше членів сімї, зазначені цифри збільшуються в 1,5 разу.

Також встановлені максимальні розміри орендної плати (без урахування вартості комунальних послуг, які військовослужбовець сплачує за рахунок власних коштів):

у Києві: склад сімї однадві особи – 2500 грн.; склад сімї три особи – 3550 грн.; склад сімї чотири особи і більше – 5300 грн.;

в обласних центрах: склад сімї однадві особи – 1900 грн.; склад сімї три особи – 2650 грн.; склад сімї чотири особи і більше – 4000 грн.;

в інших населених пунктах: склад сімї однадві особи – 1300 грн.; склад сімї три особи – 1750 грн.; склад сімї чотири особи і більше – 2650 грн.

Увага!

«Який порядок отримання безоплатних путівок до санаторію для військового зі статусом УБД?

Сергій Кононенко».

Відповідь на це питання
у наступному номері газети.

Категория: Архив, Новости Днепра, Особое мнение

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: