Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Несподівана пастка: поради психологині з Дніпра, як діяти, якщо застряг у ліфті

Як діяти, якщо застряг у ліфті

У часи, коли відключення світла може статися зненацька, жителі багатоповерхівок ризикують застрягнути у ліфті. Втім, в маленькому й темному замкнутому просторі людина може розгубитися чи навіть запанікувати. Журналісти «Наше місто» дізнались у психологині з Дніпра, як допомогти собі та близьким у такій ситуації.

Якщо ви потрапили у «ліфтову пастку», психологи радять заспокоїтись і відновити контроль над собою. Наприклад, можна робити дихальні вправи.

Психологиня Валентина

 -Потрібно викликати аварійну службу. Не намагайтеся вибратися з ліфта самотужки. Не стрибайте, не натискайте хаотично на всі кнопки, – повідомила психологиня Валентина. –  Після цього потрібно зробити глибокий вдих і видих. Якщо у вас панічна атака, можна зробити гімнастику «Три, сім, вісім». На кожне число потрібно зробити глибокий вдих та видих.

Тож якщо сталося так, що ви застрягли в ліфті, намагайтеся зберігати спокій, дотримуйтеся порад рятівників і психологів.

Що робити, якщо застрягли у ліфті

-Як себе ще можна відволікти – це практика заземлення. Ліфти у нас зазвичай маленькі. Потрібно присісти, обхопити себе руками. Можна легенько погладити себе, це має стабілізувати емоційний стан людини, – додала Валентина.

Якщо ви застрягли у ліфті з дитиною – не показуйте їй свого занепокоєння та не панікуйте. Діти відчувають настрій батьків, тому краще, якщо дитина сприйматиме таку ситуацію, як пригоду.

-Поясніть дитині, що просто склалася така ситуація. Скажіть, що все буде добре, ви викликали аварійну службу і вона вас врятує, – порадила психологиня. –  Намагайтеся відволікти дитину у формі гри. Часто у ліфтах є дзеркало, можна з його допомогою розвеселити дитину. Головне, щоб малюк не відчував страх.

Якщо ви потрапили у «ліфтову пастку», психологи радять заспокоїтись

Пам’ятайте, що ця ситуація тимчасова, і вже за декілька днів ви згадуватимете її, як пригоду, з якою змогли впоратися.

Фото “Наше місто”.

Читайте також: В Україні подовжили термін застосування графіків погодинних відключень.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: