Skip to content

Реабілітація та психологічна підтримка: як у Дніпрі працює центр первинної медико-санітарної допомоги №9

Реабілітація та психологічна підтримка: як у Дніпрі працює центр первинної медико-санітарної допомоги №9

Дніпровський центр первинної медико-санітарної допомоги № 9 пропонує не лише стандартні послуги первинної ланки, але й додаткові можливості для піклування про психічне здоров’я своїх пацієнтів. Центр надає психологічну допомогу та реабілітаційний пакет послуг. Як у Дніпрі допомагають дітям та дорослим з психічними розладами, – дізнавалися журналісти ДніпроTV, – пише «Наше Місто».

Дніпро став лідером у наданні допомоги з питань психічного здоров’я як для дітей, так і для дорослих. Ці зусилля не залишилися непоміченими: у 2023 році очільники міських медичних закладів отримали Почесні грамоти від Міністерства охорони здоров’я України за найкращі показники в цій сфері.

З початком повномасштабної війни кількість українців, які потребують психологічної допомоги, значно зросла. Центр первинної медико-санітарної допомоги №9 у Дніпрі надає комплексну підтримку дорослим та дітям, які пережили травматичний досвід, страждають від тривожних станів, депресії або інших психічних розладів.

«Ми ще до початку війни почали готуватися до відкриття реабілітації. Я вважаю, що це дуже прогресивний і необхідний напрямок. Тоді, ще до початку війни, у нас не було пацієнтів-поранених або бійців. Але були хворі, які перенесли інфаркти, інсульти, Covid і не мали можливість отримати реабілітацію, яку наразі ми надаємо. Тому ми почали підготовку», – каже Галина Одинцова, генеральний директор.

Центр пройшов значний шлях підготовки, перш ніж розпочати роботу з пакетом реабілітаційних послуг. Це включало закупівлю обладнання, навчання фахівців та отримання необхідних дозволів.

У центрі працюють психологи, клінічні психологи, психіатри тощо, які мають досвід роботи з різними психічними розладами. За перший рік роботи центру, у 2022 році, близько 2200 пацієнтів отримали належну допомогу. А за перший квартал поточного року центр вже надав підтримку більш ніж тисячі пацієнтам: вони отримали необхідні послуги з пакетом реабілітаційних заходів.

За словами психолога Світлани Орлової, до центру звертаються батьки з дітьми, сімейні пари, люди похилого віку та військові.

«Основний напрямок роботи – це психологічна підтримка, стабілізація емоційного стану. Якщо це діти – розвиток різних когнітивних процесів: пам’ять, увага, мислення. Якщо ми говоримо про тривожні стани, то ми працюємо як з дітьми, так і з їхніми батьками», – каже психологиня.

Психологічну допомогу у Дніпрі пацієнти можуть отримати у закладах первинної ланки. Для цього сімейні лікарі проходять відповідне навчання, для введення найпоширеніших психічних та нервових розладів легких та середніх ступенів. За словами лікарки загальної практики сімейної медицини Дарини Олександренко, часто під час прийому соматичних хворих з гіпертонічними захворюваннями, цукровим діабетом, інфарктом міокарда тощо виявляються нервові та психологічні розлади.

«Як ми знаємо, відсоток розповсюдженості депресії та інших психічних розладів у хворих на такі соматичні хвороби може підвищитися до 45. Також дуже часто звертаються внутрішньопереміщені особи зі скаргами на порушення сну, відчуття тривоги тощо. Також станом на зараз у нас спостерігається дуже багато ВПО похилого віку у яких є діагноз деменція. Тому ми проводимо консультування не тільки хворих, а й членів родини чи наглядачів цих хворих», – розповідає Дарина Олександренко.

Загалом, за останні п’ять років медичні заклади Дніпра зазнали значних змін. Це стосується як нового обладнання, так і сучасних принципів роботи.

Нагадаємо, раніше ми писали: Як працює одне з найкраще оснащених відділень лікарні швидкої допомоги Дніпра (відео).

Читайте також: Інфаркт в 30-40 років – вже не рідкість: де у Дніпрі отримати допомогу.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: