Skip to content

Розпочався сезон черешні: лікарі розповіли, кому не можна їсти найпопулярнішу літню ягоду

Розпочався сезон черешні: лікарі розповіли, кому не можна їсти найпопулярнішу літню ягоду

Черешня – це не лише смачна літня ягода, але й джерело цінних вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Її вживання позитивно впливає на організм, проте, як зазначають лікарі, не всім людям можна ласувати цими ягодами. Чим небезпечний головний літній смаколик, – розповість «Наше Місто».

Черешня — це справжня королева літніх ягід. Її соковиті, яскраво-червоні плоди дарують неперевершений смак та аромат. Хоч до літа ще чекати пару днів, сезон черешні вже поступово відкривається.

Харчова цінність черешні

На одну чашку (без кісточок) – 154 г:

  • Вітамін C: 11 мг
  • Калій: 342 мг
  • Харчові волокна: 3 г
  • Загальна кількість вуглеводів: 25 г
  • Жири: 0 г
  • Холестерин: 0 мг
  • Натрій: 0 мг
  • Марганець: 0,1 мг
  • Вітамін К: 3,2 мг
  • Вітамін B6: 0,1 мг
  • Магній: 16,9 мг
  • Калорії: 97

Чим корисна черешня

Черешня – це не просто смачна літня ягода, але й джерело цінних речовин для нашого організму. Її головна перевага – високий вміст антиоксидантів, які борються з вільними радикалами та захищають клітини від пошкоджень.

Чим темніший колір черешні, тим більше в ній антоціанів – потужних антиоксидантів, що мають низку переваг для здоров’я. Доведено, що вони знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань та деяких видів раку.

Окрім антоціанів, черешня багата на вітамін С, який необхідний для вироблення колагену, що робить шкіру пружною та здоровою. Деякі дослідження показали, що черешня також містить сполуки, які можуть пригнічувати ріст ракових клітин, зокрема клітин раку молочної залози, печінки, товстої кишки, підшлункової залози, легенів та шкіри.

Розпочався сезон черешні: лікарі розповіли, кому не можна їсти найпопулярнішу літню ягоду

Вчені з Міністерства сільського господарства провели дослідження, яке показало, що вишня може бути не лише смачною, але й корисною для нашого організму.

Згідно з результатами, вживання черешні:

  • Зменшує окислювальний стрес та запалення
  • Може знижувати рівень сечової кислоти
  • Допомагає відновити м’язи після тренування

За словами лікарів, вишня за своїми властивостями схожа на знеболюючі препарати, такі як напроксен та ібупрофен.

Популярна літня ягода містить мелатонін – гормон, який природним чином виробляється в організмі та використовується як добавка для покращення сну. Дослідження показують, що вживання черешні може допомогти людям швидше засинати та спати краще протягом всієї ночі.

Черешня також багата на антоціани – антиоксиданти, які борються з вільними радикалами. Дослідження показують, що вживання багатих на антоціани фруктів, таких як черешня, може знизити ризик серцево-судинних захворювань за рахунок:

  • Зниження рівня “поганого” холестерину ЛПНЩ
  • Підвищення рівня “хорошого” холестерину ЛПВЩ
Розпочався сезон черешні: лікарі розповіли, кому не можна їсти найпопулярнішу літню ягоду

Черешня містить багато калію, але мало натрію. Таке поєднання, згідно з CDC, може допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань шляхом регулювання артеріального тиску.

Окрім того, вона допомагає контролювати цукор у крові. Черешня – це продукт з низьким глікемічним індексом, який містить клітковину. Дослідження 2018 року показало, що вживання черешні може знизити ризик метаболічних розладів, пов’язаних з діабетом 2 типу.

Кому не можна їсти черешню

Побічні ефекти від вживання черешні зазвичай пов’язані з проблемами нирок і алергічними реакціями. Лікарі попереджають, що вона може негативно впливати на людей із хронічними захворюваннями нирок, викликаючи гостру ниркову недостатність та порушення нормальної фільтрації.

Черешня містить білок, який може бути сильним алергеном. Проте зазвичай вона є безпечною при вживанні у рекомендованих кількостях. У деяких дітей може виникнути алергія при споживанні надмірної кількості черешні.

Вживання черешні може також викликати шлунково-кишкові проблеми, такі як здуття, діарея та болі в животі. Лікарі рекомендують їсти не більше 300 грамів черешні за один раз і не перевищувати 1 кг на день.

Нагадаємо, раніше ми писали: Як зелений чай може нашкодити організму: які порушення викликає.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: