Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як працюють заклади культури у Дніпрі під час тривог

Як працюють заклади культури у Дніпрі під час тривог - Наше Місто

Повітряні тривоги, на жаль, зараз є невід’ємною частиною нашого життя. Разом з тим, у Дніпрі працюють всі  ті ж самі театри та музеї, які були до великої війни. Всі вони отримали дозволи на відкриття тільки після того, як в їхніх приміщеннях були створені найпростіші  укриття з двома виходами. Але чи користуються ними дніпряни та яким чином відбуваються зараз відвідування театрів та музеїв?

Музеї зачиняються, екскурсії зупиняються

У Дніпровському художньому музеї проходить чимало цікавих заходів, які відвідує багато людей. Що тут відбувається, коли звучить сирена?

Як працюють заклади культури у Дніпрі під час тривог - Наше Місто

 – Під час повітряних тривог припиняється обслуговування відвідувачів, – зазначає  Сергій Несмачний, заступник директора музею. – Ми пропонуємо відвідувачам спуститися в найпростіше укриття, яке розташоване на цокольному поверсі. Або покинути будівлю музею.

Як працюють заклади культури у Дніпрі під час тривог - Наше Місто

До речі, а що робити тим, хто вирішить її покинути? Повноцінних бомбосховищ або станцій метро поряд немає. Так само переривається екскурсійне обслуговування і в Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Яворницького. Тут теж є укриття, яким за потреби можна користуватись.

  • Концерти відбуваються, але не завжди 

Музика лікує, у тому числі і під час війни – навряд чи хтось буде сперечатись з цим. Останнім часом досить популярними серед містян стали концерти у Дніпровській академії музики. Тут грають не тільки місцеві музиканти, які є студентами або викладачами цього ЗВО, а й запрошені солісти. На питання щодо того, як тут діють під час тривоги, журналістка «Нашого міста» отримала таку відповідь.

Як працюють заклади культури у Дніпрі під час тривог - Наше Місто

 – Концертна діяльність в Дніпровській академії музики є повністю підпорядкованою освітньому процесу з усіма його складовими,  –  наголошує Валерій Громченко,  проректор з наукової, методичної, творчої та міжнародної діяльності Дніпровської академії музики. – А саме – навчальний процес, наукова та патріотично-виховна діяльності. Відтак, враховуючи академічну годину, що складає 45 хвилин, і не виключає також невеликих перерв за необхідності, концертні заходи не є об’ємними за часом їх проведення. Головне правило в ДАМ – не починати і не продовжувати концертні заходи під час оголошення повітряної тривоги. Слід перечекати, накопичити більш натхнення і торкнутися музичного мистецтва як реабілітаційно-психологічного засобу подолання страхів війни. 

Як працюють заклади культури у Дніпрі під час тривог - Наше Місто

Зупиняти виставу чи ні – підказує додаток 

Досить цікава ситуація з дніпровськими театрами. Укриття, звісно, є скрізь. Але підхід до переривання вистав через тривоги у представників адміністрацій дещо різний.

Наприклад, у театрі одного актора «Крик» вистави під час тривоги перериваються. Укриття є, глядачі йдуть туди за власним бажанням.  А ось адміністратор театру ім. Т. Шевченка пояснила, що співробітники цього закладу культури мають спеціальний мобільний додаток, який показує, чи є у той чи інший момент загроза саме для Дніпра. І коли вона є, вистава переривається і людям пропонують пройти в укриття. А ось, якщо загроза ракетних обстрілів існує для інших регіонів України, жодні переривання не застосовуються.

Як працюють заклади культури у Дніпрі під час тривог - Наше Місто

Схоже, десь схожа практика існує і у деяких  інших театрах та концертних залах. Бо за словами глядачів, нерідко бувають випадки, коли тривога оголошена, а вистави чи концерти продовжують йти. 

Винятком з цього є Дніпровській театр опери та балету. Тут під час тривоги завжди настає пауза. Скільки вона буде продовжуватися – не скаже ніхто.  

В оперному чекають по дві години 

У  квітні цього року я чекала на початок опери «Трубадур» з Марією Максаковою у головній ролі майже дві години. Початок вистави мав бути о 17.00, але ще приблизно з 15.30 розпочалася повітряна тривога. Вона не закінчилась ані о 17-й, ані о 18-й годині. Глядачі, які зібрались послухати оперну зірку, у переважній більшості просто сиділи у глядацькій залі.  О 18.30 на сцену вийшов представник адміністрації театру та повідомив про те, що якщо о 19-й годині тривога не скінчиться, вистава буде відмінена. Відбій пролунав о 18.57, тож Марія Максакова того вечора все ж таки вийшла на сцену дніпровської опери. До речі, якщо б вистава тоді відмінилася (а таке теж буває), квитки були б дійсні на будь-яку іншу до кінця сезону.

Як працюють заклади культури у Дніпрі під час тривог - Наше Місто

Потрапила я і на досить довгу тривогу, тривалістю понад годину, і під час грудневого виступу на сцені оперного «Дизель-шоу». Оскільки телеграм-канали повідомляли, що на Дніпро летить ракета, я вирішила не випробовувати долю та спуститися в укриття.  Там зібралося приблизно 10% глядачів. Але і ті не витримували у підвалі довго, бо без верхнього одягу там було досить прохолодно. Інші ж або залишалися у залі, або пригощалися смаколиками у буфеті, або фотографувались у фоє. Звісно, виступ «дизелів» був скорочений – враховуючи те, що в них того вечора було два концерти, а тривога припала на перший з них.

Як працюють заклади культури у Дніпрі під час тривог - Наше Місто

Разом з тим, є у Дніпрі місця, де повітряні тривоги аж ніяк не впливають на процес отримання задоволення від культурного  продукту. Це «Дніпро Арт Стейдж», який знаходиться на Крутогірному узвозі, 9, де раніше був Телетеатр. Справа в тім, що глядацька зала тут знаходиться у напівпідвальному приміщенні, яке можна використовувати як укриття. Тому вистави та концерти  йдуть без переривань. Щодо кінотеатрів, у більшості з них сеанси також не перериваються. Коли оголошується повітряна тривога, глядачам пропонують пройти в укриття, але демонстрація стрічок продовжується.

Фото автора, Валерія Кравченка та з відкритих джерел.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у «Дніпро Опера» відбудеться прем’єра вистави «Floria Tosca».

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: