Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Соціальний патруль вирушив на вулиці міста: як у Дніпрі допомагають бездомним

Соціальне патрулювання

У Дніпрі “Соціальний патруль” вирушив до місць масового скупчення бездомних осіб та людей з низьким рівнем доходів. До складу патруля увійшли соціальний працівник, фельдшер, поліцейські. Що виявили під час патрулювання – читайте в матеріалі “Наше місто”.

У Дніпрі триває активна робота з допомоги бездомним та малозабезпеченим верствам населення. Міський центр соціальної допомоги надає притулок та інші послуги тим, хто опинився у складних життєвих обставинах. Важливу роль у цій роботі відіграє спеціальний “Соціальний патруль”. Його співробітники регулярно обстежують місця скупчення людей, де можуть перебувати бездомні. 

-Ми патрулюємо завжди з представниками поліції, які добре знають, де зазвичай перебувають такі люди. Це і теплотраси, і покинуті будівлі, і місця, де благодійники видають гарячі обіди нужденним, – сказав  завідуючий відділенням для бездомних осіб та осіб з низьким рівнем доходів Міського центру соціальної допомоги ДМР Сергій Соломаха. – За планом, ми виїжджаємо на патрулювання раз на тиждень. Але ми завжди реагуємо на звернення відповідних служб або містян. Через це виникає додаткова необхідність виїздів. 

Під час патрулювання соціальні працівники спілкуються з представниками незахищених верств населення, пропонують їм скористатись послугами Міського центру соціальної допомоги.

-У нас є анкета патрулювання, в яку ми вносимо дані людей, що погодились на подальший соціальний супровід. Ми пропонуємо ночівлю та харчування. Також ці люди мають можливість помитися, переодягнутись. Фельдшер видає направлення на флюрографічне обстеження, – пояснив Сергій Соломаха. – У нас є соціальні працівники, які супроводжують підопічних. Згідно положення, на кожну людина складається план, в якому покроково розписана робота. Серед іншого, ми допомагаємо з відновленням документів. 

Але далеко не всі особи, що опинилися у скруті, потребують допомоги. Більшість відмовляється від послуг соціального центру.

-На відміну від зими, у теплу пору року ці люди рідко погоджуються на нашу допомогу. Є особи, які свідомо обрали для себе такий спосіб життя. Вони не зважають на негаразди, які їх чекають на вулиці, тому й відмовляються від послуг нашого центру, – підкреслив Сергій Соломаха.

Сьогодні патрулювання пройшло у одному з міських парків, де благодійники  регулярно роздають гарячі обіди всім нужденним. Ганні 34 роки, вона разом з чоловіком мешкає неподалік. Подружжя регулярно приходить на цю локацію, щоб отримати їжу.

-Вчора був рисовий суп, сьогодні – уха. Дуже смачно. Чоловік сидить п’яний, хоче поїсти. Він не працює, а я влаштувалась до пекарні. 

Сергій евакуювався до Дніпра з Мелітополя, Запорізької області. Каже, що грошей не вистачає на найнеобхідніше, тому й приходить на обід.

-Нас прихистила подруга моєї мами. Ми сплачуємо лише за комунальні послуги. Я кожного дня приходжу на обід, і мамі беру їжу. Ми – переселенці, отримуємо виплати – по 2 тисячі гривень. Пенсія у мене – 4 тисячі гривень. Тож ми у скруті.

Серед постійних відвідувачів таких заходів – Григорій Васильович. 

-Я прийшов, щоб взяти поїсти собі та дружині, – каже Григорій Васильович. – Ми винаймаємо квартиру, платимо з оренду вісім з половиною тисяч. Хворіємо, тож доводиться купувати ліки. Грошей на повноцінне харчування не вистачає. Добре, що є така допомога.

Юрій живе разом з сином. Чоловік перебивається періодичними підробітками.

-Ми маємо, де жити. Я приходжу сюди пообідати, коли працюю в цій частині міста. Добре, що нас годують. Це допомагає заощадити кошти та приємно провести час.

Люди шикуються у чергу, отримують свої порції, їдять з апетитом та йдуть по своїх справах. А тим часом соціальні працівники пропонують бездомним та особам, що опинилися у скруті, цілодобове перебування, гаряче харчування, одяг, санітарно-гігієнічні послуги. 

-До нас може звернутись кожна людина, яка цього потребує. Навіть, якщо вона не має документів. Ми беремо на облік особу та вносимо відомості з її слів. Але є критерії, за якими ми не приймаємо людей. Це алкогольне чи наркотичне сп’яніння, розлади психіки. 

Центр соціальної допомоги знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Лоцманська 22 а. 

Фото Володимира Федорищева.

Читайте також: Як функціонують медичні заклади Дніпра під час відключення світла.

Категорія: Влада, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: