Skip to content

Скорочення пільг та нові зобов’язання: у Польщі готують жорсткі зміни для біженців з України

Ксенія Куземко

Уряд Польщі оголосив про зміни в правилах перебування для українських біженців. З одного боку, допомога Україні триватиме, з іншого – вводяться нові обов’язки та скорочується деяка підтримка. Одна з біженок, Анастасія з Скадовська, поділилася своїм досвідом життя в Польщі. Коли почалася велика війна знаходилася при надії. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на ДніпрoTV.

“У мене були родичі, які вже 6 років жили у Польщі. Був чоловік в Польщі. Я також виїхала туди, 26-го числа я вже була на кордоні. Спочатку я отримала одноразову допомогу біженцям з України у розмірі 300 злотих. Тоді я ще була вагітна, на дитину не отримувала виплат. І ось більше жодних виплат я не отримувала”, – розповіла Анастасія Нурова.

Спочатку сім’я не відчувала фінансових труднощів, адже чоловік мав роботу і забезпечував їх. Проте, коли він добровільно пішов на фронт захищати Батьківщину, жінка залишилась одна у чужій країні.

«Вартість дошкільної освіти виявилася непосильною. Вартість садка сягає 600 злотих на місяць, не рахуючи харчування, за яке потрібно платити окремо – 100 злотих. В результаті, на кишенькові витрати дитині залишається лише 100 злотих. Перший рік дитина майже не ходила до садка через хворобу, але все одно за нього доводилося платити», – ділиться Анастасія.

Жити на одні виплати майже неможливо. Втім знайти роботу одній жінці з дитиною вкрай важко.

«Цього року я, мабуть, замислююся про повернення додому. Тут життя стало занадто важким. З роботою постійні проблеми: або ти виснажуєш себе 12-годинним робочим днем, не маючи ні вільного часу, ні сил, або ж працюєш 8 годин, але ледве зводиш кінці з кінцями», – каже Анастасія.

Існує також напруженість у суспільстві, адже не всі поляки радушно налаштовані.

У Польщі планують внести зміни до програм допомоги для українських біженців. Отримання виплат за програмами “800 плюс” та “Добрий старт” буде залежати від того, чи навчається дитина в польській школі. Виняток – якщо ті не досягли відповідного віку.

Також для українців є можливість зміни статусу: нині тимчасовий захист діє тільки до трьох років. Для цього треба актуалізувати свої дані.

«Щоб зареєструватися як тимчасовий прихисток, переселенцям необхідно одразу після приїзду з’явитися до адміністрації міста та зареєструватися за місцем проживання. Раніше на це давалося 30 днів. Друга можливість – отримати тимчасову посвідку на проживання на території Польщі. На даний момент таку посвідку можуть отримати лише ті, хто офіційно працевлаштований або має свою діяльність. Третє – відміна виплати за проживання для осіб старше 40 років. Проте, масові об’єкти для громадян України, такі як пансіонати, хостели та готелі, продовжують функціонувати на весь період тимчасового прихистку до 30.09.2025 року», – сказала працівник відділу адміністративних послуг Міської Ради міста Владиславово Юлія Шибіцька.

Існують суперечливі думки щодо цього законопроекту. Деякі люди вважають, що він допоможе українським дітям краще інтегруватися в польське суспільство, тоді як інші стурбовані тим, що він обмежить пільги для українських громадян. Запропоновані зміни мають набути чинності з 1 липня.

Раніше ми писали, до Дніпра прибула чергова спецтехніка від Японії, великі поставки якої анонсував Філатов.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: