Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Місто без бар’єрів: як у Дніпрі користуються громадським транспортом люди у інвалідних візках 

Супрун Юлія

пандуси у тролейбусах

У Дніпрі кожного дня маршрутах працює близько 50% тролейбусів, які обладнані пандусами для пасажирів з обмеженими можливостями. Також низькопідлогові транспортні засоби – це справжня допомога для мам з дитячими візочками. Ще п’ять років тому про такий комфорт у громадському транспорті можна було лише мріяти, згадує Ольга Волкова, керівник громадської організації для людей з інвалідністю “Океан добра”, пише “Наше місто”.

Пандуси у тролейбусах Дніпра

Дніпрянин Олександр Супрун рухається по місту у інвалідному візку. Сьогодні йому довелося подорожувати тролейбусом. Заїхати у салон по пандусу йому допомагав водій та небайдужі пасажири. Це справа однієї хвилини. Такі пасажири зараз у дніпровських тролейбусах зустрічаються все частіше. 

Це великий крок вперед, що Дніпро має транспорт, пристосований для людей з обмеженими можливостями. Не кожна людина у візку має власний транспорт, але завдяки пандусам можна з комфортом їхати на тролейбусі. Я проїхав досить великий маршрут і задоволений. І посадка і висадка відбулися без проблем,  – розповів Олександр Супрун.

Пандуси у тролейбусах Дніпра
Пандуси у тролейбусах Дніпра

У КП “Дніпровський електротранспорт” кажуть, що на тролейбусних маршрутах немає жодних проблем з відкриттям пандусів, це контролюється. 

У КП “Дніпровський електротранспорт” у наявності є рухомий склад, обладнаний пандусами та іншими інклюзивними речами для людей з обмеженими можливостями. Для людей з інвалідністю у нас передбачені аудіоінформування під час руху та при зупинці. Також у нас є зовнішні динаміки, які попереджують людей про маршрут, який наближається до зупинки, – пояснює провідний фахівець КП “Дніпровький електротранспорт” Нікіта Керенцев.

Пандуси у тролейбусах Дніпра

За його словами, наразі у Дніпрі 97 тролейбусів обладнані пандусами, це більше половини від загальної кількості тролейбусів підприємства. На маршрутах їх розподіляють рівномірно. 

У нас в планах є придбання нових низькопідлогових сучасних трьохсекційних трамвайних вагонів. Наразі є тендер сумісно з Європейським інвестиційним банком. Після вирішення того, хто буде виробником, ми очікуємо вагони наприкінці цього чи напочатку наступного року. 

Пандуси у тролейбусах Дніпра

Фото: Володимир Федорищев

Такоє зручніше для людей з обмеженими можливостями стали і зупинки громадського транспорту.

Останні 7 років ми робимо акцент на облаштування міського транспорту для маломобільних груп населення. По Дніпру вже щонайменше 218 зупинок транспорта (40% від загальної кількості – Авт.) зроблено з урахуванням усіх норм інклюзивності. Це тактильна плитка для людей з вадами зору, Пандуси, які трішки припідняті, щоб було легше сідати у громадський транспорт. Ще 9 таких зупинок плануємо додати у цьому році за кошти міського бюджету та активно залучаємо інвесторів. Станом на зараз йде робота на трьох зупинках за інвесторські кошти, – розповів Іван Васючков, заступник начальника управління транспорту департаменту транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міськради.

Нагадаємо, раніше ми писали, що мешканець Дніпра з двома дипломами про вищу освіту обрав роботу водія тролейбуса.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Транспорт в Дніпрі

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: