Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Ритуальні послуги у Дніпрі: переповнені кладовища, особливості поховання і онлайн-бронювання місць

Супрун Юлія

кладовища Дніпра

Брати Володимир та Олександр прибирають могилу родички, щоб встигнути до Пасхи, а у поминальні дні прийти вже на прибрану. Все відбувається на Діївському кладовищі Дніпра. Напередодні пасхальних свят та наступних за ними поминальних днів таких місць паломництва у Дніпрі кілька десятків. Лише на балансі КП “Ритуальна служба” 43 кладовища. При цьому діючих лише два: Новоігренське та Діївське. Інші – переповнені, там можливі лише підпоховання до родинних могил. Про це пише “Наше місто”.

кладовища у Дніпрі

Більшість поховань у Дніпрі зараз здійснюється на Діївському кладовище на вулиці Мукачівській, де під могили нарізали додаткової землі на роки вперед. Тут тиша та співають птахи. На деяких могилах прибирають  родичі похованих, а комунальники прибирають сміття. 

Тут одразу видно, до кого родичі приходять, а до кого – ні. Я приїжджаю сюди 2-3 рази на рік, – каже Володимир. Він наводить лад на могилі дружини, яка померла у 2016-му. Чоловік розповідає, що тоді це був край кладовища, а за роки воно дуже розрослося. Поруч – поховання, за якими, судячи за все, роками ніхто не доглядає. 

кладовища у Дніпрі
прибирання кладовищ Дніпра

У КП “Ритуальна служба” кажуть, що доглядати за могилою має користувач – це людина, яка здійснила на цій ділянці перше поховання. За наявності свідоцтва про поховання, на цьому місці можна встановлювати пам’ятники, робити підпоховання. Прибирання ділянки – теж справа користувачів. Комунальники прибирають лише доріжки та вивозять сміття.

На кладовищах встановили великогабаритні контейнери для сміття – мультиліфти. Це дуже допомагає нам у прибиранні. На поминальні дні буде дуже багато сміття. Після поминальних днів його вивозять десятки великих машин, – каже Валерій Тетякін, директор КП “Ритуальна служба”. 

Перед поминальними днями комунальники збирають купи сміття, які утворилися після упорядкування могил, та вивозять з кладовища заповнені мультиліфти. Вони закликають відвідувачів виносити сміття на так звану червону лінію кладовища – так його буде простіше вивезти.  

прибирання кладовища

Ми прибираємо сміття на кладовищі за графіками та вивозимо його завчасно. Працює спецтехніка, але вона не може заїхати вглиб цвинтаря, а працює лише на великих майданчиках кладовища. Якщо люди при прибиранні могил будуть виносити сміття на червону лінію, нам буде простіше все це прибрати, – каже Олексій Герасимович, представник підрядної організації з утримання кладовищ.

Пластик прибрати легше, ніж утилізувати

Щороку з кладовищ Дніпра вивозять близько 350 вантажівок зі штучними квітами та вінками. Наприклад, у квітні 2023-го серед сміття, яке прибрали з території міських цвинтарів, 90% – це штучні квіти та вінки.

прибирання кладовища

Це болюча тема. Є рішення міськради про заборону використання пластикових квітів. Це місцевий нормативний акт і він не має такого регуляторного значення, яке б хотілося.  Він ніби забороняє, зобов’язує, але люди його часто ігнорують. Цього року пластикових квітів на кладовищах стало менше, але все одно – везуть, – каже Валерій Тетякін.

За його словами, прибрати пластикові квіти простіше, ніж утилізувати. 

Валерій Тетякін

Коли ці квіти та вінки вивозять на полігон, вони горами там лежать – палити їх не можна – дуже атмосфера забруднюється. І все це довгі роки буде лежати, бо його нікуди діти, – пояснює директор КП “Ритуальна служба”. 

Міська влада закликає дніпрян не купувати та не приносити на кладовища пластикові квіти та вінки та нагадує, що період розкладу пластика становить від 100 до 500 років.

прибирання кладовищ
прибирання кладовищ Дніпра

Комунальне підприємство “Ритуальна служба”

Це єдине у Дніпрі комунальне підприємство, що надає ритуальні послуги та  видає всі необхідні документи. 

Ми – четверте підприємство, на баланс якого передають кладовища. Нам навіть не всі книги із записами поховань вдалося отримати, інколи ми не розуміємо, чи можемо тут ховати, чи ні – там можуть вже бути старі могили.  Свого часу біля цієї теми кучкувалися різні приватні підприємства. Зараз у нас виключно Міська ритуальна служба здійснює реєстрацію та видачу свідоцтв про поховання. Ніяких приватників у цьому немає, – пояснює керівник КП Валерій Тетякін.

За його словами, у Дніпрі є певна кількість приватних підприємців та інших юридичних осіб, які здійснюють ритуальні послуги на підставі укладеного з КП договору. Такі підприємства пропонують кремацію,  продаж атрибутики, організацію поминок та інші послуги для церемонії поховання. Але за документами все одно доведеться звернутися до комунального підприємства.

Процедура поховання

Процедура поховання в Дніпрі чітко регламентована Законом про поховання та похоронну справу. Замовлення на ритуальні послуги приймають за адресою: вул. Полігонна, 18- Б. Телефон гарячої лінії  +38 (096) 404 03 03

Для підпоховання необхідно звернутися до адміністрації кладовища з підтвердженням права на користування ділянкою та необхідними документами (свідоцтво про смерть, свідоцтво про поховання). У разі нового поховання укладається договір на ритуальні послуги з КП “Ритуальна служба”.

Свідоцтво про поховання 

Це основний документ, який надає право на користування ділянкою. Без свідоцтва про поховання неможливо встановити пам’ятник чи здійснити підпоховання. Оформити його не складно, якщо зробити це своєчасно.

Якщо такого свідоцтва немає, то починаються проблеми. Є поховання, які були здійснені у 90-ті чи 2000-ні роки і люди хочуть встановити пам’ятник, а не можна. Законодавство чітко каже: якщо має бути встановлена надгробна споруда, то потрібна наявність документів – свідоцтво про смерть та свідоцтво про поховання. А у людей цього немає і починається з’ясування – хто ці люди, чи дійсно вони рідні померлого. Якщо все збігається, ми даємо такий дозвіл, але все це додаткова робота, збір довідок і людям це не дуже зручно, – пояснює Валерій Тетякін. 

Електронний реєстр

За ініціативою мера Дніпра Бориса Філатова та міськради,, КП “Ритуальна служба” створила електронний реєстр поховань у Дніпрі. Він постійно оновлюється, але вже працює. 

Якщо раніше це прописувалося вручну та в книгах (воно і буде так надалі, бо такі вимоги законодавства), то зараз це в тестовому режимі дублюється в електронній формі. Це дає можливість більш точно і з меншими затратами з’ясувати, хто де похований та коли, – каже Валерій Тетякін. 

прибирання кладвищ Дніпра

Місце на цвинтарі можна зарезервувати онлайн

У Дніпрі у тестовому режимі працює електронна система короткострокового резервування ділянок на кладовищах. Скористатися нею можна на сайті міської ради. Також подібна послуга буде доступна у міських ЦНАПах. Послуга короткострокового бронювання для замовників повністю безкоштовна, а оплачуються тільки ритуальні послуги.

У всьому світі на цьому “бізнесі” паразитують мафіозі, а чинний закон, що регулює цей вид діяльності, давно застарів. Я чудово розумів, що хто б не пішов працювати на цвинтарі, то незабаром буде або корумпований/або підкуплений/або заляканий. Який вихід? Тільки прибрати з процедури розподілу місць для могил людський чинник, – розповів мер Дніпра Борис Філатов. 

Також мер Філатов анонсував подальшу роботу, що зробить галузь надання ритуальних послуг ще більш прозорою.

На військовому кладовищі – понад півтисячі невідомих

На Краснопільському кладовищі Дніпра зараз ховають лише у військових секторах чи здійснюють підпоховання у родинні могили. Ділянка, де вічний спокій знаходять захисники України росте. Місце розташоване на семи вітрах, тут постійно розвиваються національні прапори. З портретів дивляться усміхнені обличчя військових. Проте багато табличок з написом “Тимчасово невідомий”. За найскромнішим підрахунком, таких тут понад півтисячі і перші безіменні могили почали з’являтися у військовому секторі Краснопільського кладовища ще у 2014-му.

кладовище військових у Дніпрі
кладовище військових у Дніпрі

КП “Ритуальна служба” за кошти міського бюджету здійснює поховання невідомих захисників України. У нас обов’язковий набір – труна, подушка, покривало, хрест, табличка. А вже стійка та прапор – це нам благодійники допомагають. Щось за свій кошт робили. Прапори, які там зараз висять, однотипні, у тому числі  й великий. Це все закуплено частково за кошти підприємства й частково за кошти допомоги, – розповідає директор КП Валерій Тетякін. 

кладовище військових у Дніпрі
кладовище військових у Дніпрі

За його словами, через постійний вітер на цій ділянці прапори швидко псуються та їх доводиться часто оновлювати. Комунальники косять траву, щоб ділянка, де поховані відомі та невідомі українські герої, мала охайний вигляд. 

Могили постійно доводиться упорядковувати. Буває, що невідомі захисники стають відомими – на могилі з’являється табличка з його даними, або родичі бажають перепоховати тіло. У такому разі після генетичної експертизи проводять ексгумацію, а місце поховання закривається, вирівнюється і там може бути похований інший невідомий, розповідає Валерій Тетякін.

кладовище військових у Дніпрі
кладовище військових у Дніпрі
кладовище військових у Дніпрі

Фото: Валерій Кравченко

Військова ділянка на Краснопільському кладовищі Дніпра – це не просто місце поховання, тут “на семи вітрах” назавжди збережеться пам’ять про тих, хто віддав своє життя за свободу та незалежність України. 

Нагадаємо, раніше ми писали, про таємниці найстарішого кладовища Дніпра

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: