Skip to content

Підлітки та субкультура: експерти з Дніпра розповіли, чи варто хвилюватися батькам

Підлітки та субкультура: експерти з Дніпра розповіли, чи варто хвилюватися батькам

Оточення часто реагує на підлітків, які вибирають незвичайний стиль в одязі, з недовірою та страхом. Батьки можуть відчувати тривогу, коли бачать, що їхня дитина починає вибирати одяг у темних тонах, прикрашається елементами з черепами та слухає готичну музику. Проте психологи переконують, що це лише спосіб для підлітків виявити себе та знайти підтримку серед подібних, – пише «Наше Місто» з посиланням на ДніпроТБ.

Підлітковий вік – це період бурхливого розвитку та пошуку себе. Молоді люди шукають свою ідентичність, намагаючись відрізнитися від дорослих та однолітків. Одним із способів зробити це є приєднання до субкультури.

У цьому контексті виникає питання: хто такі готи, халлю, геймери та емо – вони обирають незвичайні зачіски, макіяж, та стиль одягу. Це спосіб виражати себе, хоча оточення може не завжди розуміти їхні мотиви.

Наприклад, дівчинка-готка з Дніпра, яка називає себе Сіяною, захопилась субкультурою, коли захотіла виглядати яскравіше. Вона ділиться, що завжди вважала свою зовнішність звичайно. Тому вирішила спочатку спробувати цікавий та незвичайний макіяж.

«Все почалося з якихось стрілок, макіяжу. Потім стала одягати довгі чорні спідниці, прикраси якісь. І в якийсь момент я стала дарклінгом. Це як би готи, але які не слухають готичну музику. Ця субкультура дуже поміняла мене, я знайшла собі багато друзів, знайшла себе. На даний момент мені подобається як я виглядаю, як самовиражаю себе», – каже Сіяна.

Окрім готичного одягу дівчину цікавить відповідна музика, архітектура. Неформали кажуть: таке самовираження не заважає розвитку, освіті та самореалізації. Але Сіяна зауважує, що її матері не дуже подобається такий стиль.

«Мамі це не дуже подобається. Я бачу, що вона хотіла б, щоб я одягалась більш сучасно, але мені це не дуже подобається», – каже готка.

Дніпрянка Влада, яка обрала для себе неформальний стиль, розповідає, що її вигляд часто привертає увагу перехожих.

«Мій вигляд викликає посмішку у мене, в оточуючих. У когось це може викликати обурення, у когось якесь незадоволення. Але ж я не роблю нікому нічого поганого через те, що так виглядаю. Та й вони теж. Просто всі люди різні, у кожного свій смак», – розповідає Влада.

Підлітки та субкультура: експерти з Дніпра розповіли, чи варто хвилюватися батькам

Дівчина любить вчити мови, малювати, мріє стати режисеркою. До якоїсь певної субкультури Влада себе не відносить – просто вдало поєднує в стилі багато напрямів.

Психологи рекомендують батькам бути в курсі цих субкультур, щоб не відчувати страху через незнання. Вони підкреслюють, що важливо розуміти, що це лише спосіб вираження особистості. Але контроль та уважність є важливими елементами у вихованні.

«Батькам треба дізнатися детальніше про ці субкультури, тому що багато, я впевнена, ставитимуться з обережністю по таким причинам, як незнання. Люди можуть не розуміти цих цінностей та боятись того, що їм не відомо, або вигляд їхніх дітей може здаватись їм загрозливим чи дивним», – пояснює психологиня Анжеліка Мороз.

Вона також додає, що батькам підлітків-неформалів не треба лякатись, якщо дитина стала захоплюватись субкультурою. Забороняти теж не варто, адже неформальний підліток там має певне коло спілкування, де його розуміють.

Нагадаємо, раніше ми писали: Диваки у чудернацьких костюмах: у Дніпрі набирає обертів рух косплею.

Читайте також: Дітям в Україні нададуть безкоштовний відпочинок: хто отримає путівку.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: