Skip to content

Невідомі сторінки історії Дніпра: які таємниці зберігає проспект Лесі Українки

Ксенія Куземко

В Дніпрі є проспект, який носить ім’я Лесі Українки. Він розташований на південь від головної магістралі міста – проспекту Дмитра Яворницького – і пролягає через Центральний та Чечелівський райони. Починається проспект Лесі Українки від вулиці Святослава Хороброго в історичному районі Млини, а закінчується на Чечелівці, перетинаючись з проспектом Сергія Нігояна. Його довжина становить 1,9 кілометра. Кореспондент «Наше місто» розповість, які назви мав проспект.

Проспект Лесі Українки, який ми знаємо сьогодні, колись мав зовсім іншу назву. У 1860-х роках, з початком воєнної реформи, армія імперії стрімко зростала. Цей процес не оминув і Катеринослав, де розмістили штаб та два полки 34-ї піхотної дивізії, а також інші військові підрозділи. Існуючі казарми не могли вмістити всіх новоприбулих, тому військові заполонили місто.

Найбільший комплекс казарм збудували між тодішньою Циганською (пізніше Олександро-Невською) площею та вулицею Звивистій. Цей комплекс простояв недовго – вже 1899 року його реконструювали, замінивши дерев’яні корпуси на кам’яні одноповерхові.

Військова вулиця, де розміщувалися казарми, у 1899 році отримала назву Пушкінський проспект на честь 100-річчя від дня народження відомого поета.

Лише у 2022 році проспект було перейменовано на честь Лесі Українки, видатної української письменниці.

За матеріалами фейсбук-сторінки «Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ».

Раніше ми птсали, як виглядає найвідоміший палац Дніпра.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: