Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Замість дієти – скальпель: скільки коштує екстремальне схуднення у Дніпрі

Ожиріння стає все більш поширеною проблемою в Україні, як і в усьому світі. За даними Держстату, майже половина людей має схильність до нездорового харчування та набору ваги. А є й ті, хто, зневірившись у численних дієтах, наважується на операцію зі зменшення шлунку. Журналісти «Наше місто» з’ясували, кому показане таке хірургічне втручання і скільки воно коштує у Дніпрі.

Що таке баріатрія

Ожиріння – не просто естетична проблема, а й серйозний ризик для здоров’я, адже воно може призвести до цукрового діабету, серцево-судинних захворювань та інших небезпечних станів. Тому така операція – не лише еститична необхідність, а й турбота про здоров’я.

Баріатрія – це сучасний спосіб корекції ваги. Людині з ожирінням вирізають частину шлунку і вона просто не може їсти великі порції за обідом. Якщо до операції, щоб насититися, хворий з’їдав півкілограмову порцію, то після, аби відчути ситість, достатньо чотирьох столових ложок.

Такі операції показані людям віком від 18 до 75 років, у яких 3 степінь ожиріння, індекс маси тіла більше 35, наявні супутні захворювання, доведена безрезультатність дієт, фізичної активності і прийому медикаментів для схуднення.

Історії пацієнтів

Медики Тернопільської лікарні швидкої допомоги розповіли про успішну операцію, яку виконали 50-річній пацієнтці. Жінка хворіла на ожиріння протягом 10 років. Самостійні спроби схуднути за допомогою дієт та фізичного навантаження не дали бажаного результату. Вага лише збільшувалась та досягла позначки у 180 кг.

«На момент обстеження індекс маси тіла пацієнтки становив 54.6 кг/м2, що у двічі перевищувало норму. Проведені ретельні обстеження підтвердили наявність супутніх патологій. Пацієнтці було запропоновано провести SLEEVE-резекцію шлунка, лапароскопічну холецистектомію та герніопластику пупкової грижі. Операція пройшла успішно, а післяопераційний період минув без ускладнень. Пацієнтку у задовільному стані виписали зі стаціонару для подальшого відновлення», – повідомили у лікарні.

У Центральній міській лікарні міста Чернівці вже мають досвід проведення баріатричних операцій. Відвідали клініку та скористались можливістю отримати хірургічну допомогу пацієнти з м.Київ, Кременчуг, Івано-Франківськ, Камʼянець-Подільський, Миколаїв, Хмельницький а також з закордону: Португалії, Італії, Нідерландів, тощо. Один з пацієнтів приїхав з Австрії і отримав бажаний результат.

«Проблема надлишкової ваги турбувала пацієнта вже тривалий час. Були спортивні навантаження, дієти, комбінації різних схем, але результату досягнути так і не вдалось. Було прийнято рішення про хірургічне лікування. Два дні доопераційних обстежень, близько години операція і через декілька діб пацієнт вже вдома. Ще не минув навіть місяць після операції, а на вагах вже мінус 19 кг», – повідомили у Чернівецькій лікарні.

Ще одна пацієнтка – українка, якій чотири місяці тому зробили операцію зі зменшення шлунку. Жінка вже втратила 25 кілограмів своєї ваги і продовжує худнути.

«Між даними фото пройшло 137 днів, за даний час пацієнтка втратила 25 кг надлишку маси тіла. І дане фото не в змозі передати ті позитивні емоції, котрі випромінюють наші пацієнти, радіючи від того, що вони досягли бажаного результату», – повідомили лікарі.

Види баріатричних операцій

Встановлення внутрішньошлункових балонів. За допомогою ендоскопа через рот хворого хірург встановлює здуту силіконову кульку, яка заповнюється безпечною для організму рідиною. Після цього пацієнт фізично не може їсти великі порції. Спосіб застосовується при будь-якому типі ожиріння.

Рукавна резекція. Під час операції видаляється бічна розтягнута частина шлунку, в якій виробляється грелін, гормон голоду. Також формується трубка діаметром 1-1,5 см, об’ємом 60-80 мл. Застосовується в лікуванні морбідного ожиріння при ІМТ > 40 кг/м2, яке несе загрозу життю, і допомагає позбутися від його ускладнень.

“Найпоширеніша операція — рукавна резекція шлунка. Вона найпростіша, часто займає 25-30 хв. Простими словами – із великого шлунка я роблю малий. Частину відрізаю і формую вузький шлунок, який нагадує рукав. Тому і називається рукавною резекцією. Ця операція складає 70% від усіх операцій, зроблених у світі”, – повідомив кандидат медичних наук Андріан Рейті.

Гастрошунтування. Даний вид операції представляє комбінований підхід — зменшення розміру органу і зменшення всмоктування їжі. Баріатричний хірург формує шлунок об’ємом до 30 мл і з’єднує його з серединою тонкого кишечника. Інша частина органу більшого розміру, дванадцятипала та частина тонкої кишки після цього залишаються, але більше не беруть участь у травленні. Через це пацієнт менше їсть, і їжа менше всмоктується.

«Під час операції ми міняємо спосіб проходження їжі через шлунково-кишковий тракт. Мінігастрошунтування працює відразу в двох напрямах: перший – зменшення об’єму шлунку, другий – виключення з процесу абсорбції частини тонкої кишки. Це суттєва перевага мініобхідного шлункового анастомозу в порівнянні, наприклад, з рукавною резекцією, яка працює тільки в одному напрямку – на зменшення обсягу шлунка», – сказав кандидат медичних наук Андріан Рейті.

Бандажування. Даний спосіб зменшення шлунка відрізняється простотою виконання, за що його одразу полюбили баріатричні хірурги, але також призводить до багатьох ускладнень. В ході операції встановлюється кільце на шлунок, розділяючи його на дві частини. Коли людина їсть, верхня частина органу об’ємом приблизно 50 мл швидко заповнюється; з’являється відчуття насичення.

Медики відзначають, що після застосування будь-якого зі способів потрібно контролювати свій раціон, інакше шлунок може розтягнутися. А це означає – знову під ніж. А такі операції у нас роблять виключно за рахунок пацієнта. У приватних клініках Дніпра вони коштують від 143 тисяч гривень.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: