Skip to content

8 Березня в Україні 2024: чи скасовано свято та чи буде в цей день вихідний

8 Березня в Україні 2024: чи скасовано свято та чи буде в цей день вихідний

У багатьох країнах світу святкують Міжнародний жіночий день або 8 Березня. До широкомасштабної війни в Україні це свято завжди супроводжувалося вихідним, а в разі його припадання на суботу чи неділю, вихідний день переносився на найближчий робочий день. Але з початком повномасштабного вторгнення вихідний на 8 Березня було скасовано, тож торік цей день був робочим. Чи буде 8 Березня державним вихідним днем у 2024 році, – розповість «Наше Місто».

Зазвичай на 8 Березня планувалися різноманітні концерти та інші святкові заходи. У навчальних закладах вітали дівчат та викладачів зі святом, а також дарували їм букети перших весняних квітів, таких як мімози та тюльпани.

Останні роки в Україні точаться дискусії щодо того, чи потрібно продовжувати на офіційному рівні святкувати свято Міжнародного жіночого дня, адже воно в свідомості багатьох українців тісно пов’язане зі зросійщенням та радянським періодом. Таким чином деякі депутати запропонували скасувати свято 8 Березня та замість нього запровадити своє власне.

Вихідний на 8 Березня у 2024 році

В Україні триває воєнний стан – його було продовжено до 13 травня 2024 року. Це означає, що в цьому році не передбачено додаткового вихідного дня на 8 Березня.

Окрім того, варто зауважити, що 14 лютого 2023 року частина депутатів Верховної Ради України висунула пропозицію внести певні зміни до Кодексу законів про працю України, що стосуються встановлення нових українських свят. Проєкт також передбачав скасування державних свят, таких як 8 Березня (Міжнародний жіночий день), 1 травня та 9 травня (День праці і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні). Така пропозиція пояснювалася тим, що ці свята асоціюються із періодом Радянського Союзу та користуються великою популярністю у росії.

Таким чином, в парламенті був зареєстрований законопроєкт №9009, але він наразі тільки перебуває на розгляді в комітеті.

Замість минулих свят депутати пропонують створити нові українські аналоги, які стануть державними вихідними:

  • 25 лютого — День української жінки (відзначається як день народження Лесі Українки);
  • 9 березня — День народження Тараса Шевченка;
  • Друга неділя травня — День матері.

Нагадаємо, раніше ми писали: День спонтанного прояву доброти: історії дніпрян, які рятують тварин.

Читайте також: Чи доречно відзначати дитячий день народження під час війни: як вважають дніпряни(опитування).

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: