Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Компенсація за зруйноване житло: Дніпро є лідером за розміром виплат постраждалим від ракетних атак

Компенсація за зруйноване житло: Дніпро є лідером за розміром виплат постраждалим від ракетних атак

На жаль, ракетні атаки та артилерійські обстріли нашої країни не припиняються. Їхніми жертвами стають мирні люди. Внаслідок «прильотів» знищуються та пошкоджуються будинки та квартири наших земляків. Минулого року стартувала державна програма еВідновлення, яка передбачає компенсацію за знищене чи пошкоджене житло. Але левову частку відшкодування збитків постраждалим взяла на себе місцева влада.

Зазначимо, що Дніпро став лідером із виплат матеріальної допомоги за зруйноване чи пошкоджене житло. Тільки у 2023 році на відновлення житла, яке постраждав від ракетних обстрілів, наше місто виплатило 154,5 млн грн.

Як отримати компенсацію та матеріальну допомогу? Хто має на неї право? З якими юридичними проблемами можуть зіткнутися постраждалі? У темі розбиралися журналісти “Нашого міста”.

Що таке програма “єВідновлення”

У березні минулого року президент України Володимир Зеленський підписав законопроект №7198, згідно з яким українці мають змогу отримати компенсацію за зруйноване житло.

Цей закон передбачає, що компенсацію за пошкоджене житло можна отримати у формі:

  • виконання робіт, пов’язаних із відновленням житла (включаючи розробку проектної документації, експертизу та будівельні роботи);
  • надання будівельних матеріалів для виконання цих робіт.

Максимальні розміри виплат: до 350 тисяч гривень за квартиру та 500 тисяч за приватний будинок. Гроші надходитимуть двома траншами. Спочатку 70% від узгодженої суми, згодом – ще 30%. 

Компенсація за зруйноване житло передбачає, що можна отримати:

  • житловий сертифікат – документ, що дає право на придбання майна певної вартості. Його можна використовувати для обміну на житло, яке пропонується на ринку нерухомості в Україні;
  • компенсацію у грошовій формі для будівництва нового житла.

При цьому житло, придбане за компенсацію або житловий сертифікат, заборонено продавати протягом 5 років.

Хто має право на компенсацію?

Право мають:

  • власники об’єкта нерухомості;
  • інвестори у будівництво за умови, якщо в об’єкті будівництва були встановлені несучі та зовнішні елементи;
  • замовники будівництва;
  • власники спеціального майнового права на незавершені об’єкти будівництва;
  • члени ЖК та ЖБК, які викупили житло, але ще не оформили право власності;
  • спадкоємці будь-якої з перелічених вище категорій;
  • ОСББ, житлові кооперативи, що управляють будинками.

Як отримати компенсацію за зруйноване або пошкоджене житло

Про алгоритм дій розповіла Валерія Гаркуша, директор департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської ОДА. 

Чиновниця зазначила, що проєкт “єВідновлення” стосується виключно громадян, а не бізнесу.

– В рамках цієї програми є два напрями, – пояснює Валерія Гаркуша. – Це відновлення пошкодженого майна. Мається на увазі незначні пошкодження: побито вікна, двері, дахи. Другий напрямок – це відновлення знищеного майна. У всіх у нас є додаток Дія. Через нього і подаємо заявку. Зауважу, що кошти, які надходять громадянину, витрачаються або на будівельні матеріали, або на роботи з відновлення. Є партнери, які зареєструвалися у програмі, і у них можна витратити ці кошти. Тобто просто купити будівельні матеріали на базарі або зняти гроші з картки не можна.

За словами фахівця, у кожній громаді є комісія, до якої автоматично надходить ваша подана заявкуа Ця комісія обстежує, формує чек-лист. Людина нічого не робить, чекає, коли на картку зараховуються гроші. Головне – підтвердити право власності на житло. І потім надати звіт, що ви скористалися своїм правом на відновлення житла за кошти держави.

– У випадку, якщо житло чи майно було знищене, вам необхідно подати заяву про виплату за зруйноване майно в застосунку “Дія” і дочекатися отримання сертифіката, – резюмує Валерія Гаркуша.

Втім, підкреслимо, що така держпрограма працює досить повільно, а допомога постраждалим людям потрібна негайно. На щастя, у Дніпрі мешканці, житло яких постраждало від ворожих ракетних обстрілів, не залишаються сам на сам зі своєю бідою. Тож насамперед містяни розраховують на міську владу.

Як Дніпро допомагає потерпілим містянам

Ще восени 2022-го Дніпро першим в Україні затвердив програму виплат компенсацій за зруйноване внаслідок атак росії житло. Максимальна сума виплат найбільша в країні – 1 млн грн.

Про те, як допомагають містянам, у яких  зруйновано або пошкоджено житло розповіла Ірини Максименко, начальниця управління соціального захисту департаменту соціальної політики міської ради.

 – Людина, чиє житло постраждало, повинна передусім звернутися до адміністрації району, де воно розташоване, – каже очільниця управління. – Треба подати заяву на проведення обстеження квартири чи приватного будинку. Її проводить комісія адміністрації і складає відповідний акт-обстеження.  У цьому документі описуються пошкодження, які завдані ракетним обстрілом. Слід наголосити, аби люди уважно читали акт перед тим, як його підписувати. Оскільки матеріальна допомога надається лише на те, що вказано в акті.

Далі слід звернутися до управління соцзахисту, яке знаходиться на вулиці Шевченка, 11 для отримання матеріальної допомоги. До акту-обстеження додається ще рахунок на вже встановлені, наприклад, двері. Або рахунок, який ще не оплачений.

Ось перелік необхідних документів:

  • паспорти (копії);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (копії);
  • документи про право власності на пошкоджене нерухоме майно або договору оренди (копії);
  • акт комісії адміністрації району Дніпровської міської ради про обстеження нерухомого майна, що постраждало;
  • звіт технічного обстеження, що складається залученими фахівцями на замовлення адміністрації районів Дніпровської міської ради (у разі потреби);
  • інші документи, які підтверджують розмір завданих майнових збитків (засвідчені копії чеків, квитанцій, рахунків, звітів про оцінку майна, актів про оцінку майна тощо).

Чиновниця зауважила, що трапляється, що у мешканців приватного сектора відсутні документи, які встановлюють право на власність. У такому разі постраждалі не можуть розраховувати на допомогу. У поновленні документів допоможуть районні адміністрації.

Далі комісія при департаменті ухвалює рішення про надання матеріальної допомоги залежно від того, що вказано в акті, які рахунки надані. Через два-три тижні після винесення рішення кошти надходять людині на її рахунок.

Але слід врахувати, що допомога виділяється на відновлення житла тільки для його подальшої експлуатації.

– Матеріальна допомога не надається за пошкоджений кахель, на відновлення натяжних стель, ламінату, меблів, техніки, – констатує Ірина Максименко. – За 2023 рік у Дніпрі за матеріальною допомогою внаслідок ракетних обстрілів звернулося 954 особи, з них 842 вже її отримали (на загальну суму 154,5 млн грн.

Ну а максимальна сума матеріальної допомоги може становити 1 млн грн. Найбільш постраждалі отримали ще більші суми.

Втім, про це краще розкажуть самі постраждалі

Допомога від міста дозволила придбати нове житло

26 листопада 2022-го внаслідок ракетного удару по приватному сектору Дніпра постраждали 13 людей. На щастя, ніхто не загинув. Але будинки дніпрян перетворилися на руїни.

– Тієї осінньої суботи мене викликали на роботу, – розповідає Володимир Дузь. – Не стало світла, а в мене вдома генератор, і я поїхав вирішувати проблему. Ще того дня збирався виноград обрізати. І тут таке! Від будинку залишилися дві стіни. Поруч спалахнула сусідська споруда з дерев’яним дахом. Полум’я б’є вгору метрів на 80. І цей смолоскип повільно складається навпіл і підпалює нас. Згоріло все! Навіть те, що не має згоріти. Посуд з нержавіючої сталі, і той погорів. Дружина Алла була на кухні і як вона залишилася живою, диво. Одразу приїхав Борис Філатов, пообіцяв допомогти та свого слова дотримав. Згодом допомогла районна адміністрація. Величезна подяка за допомогу в оформленні актів про шкоду, підготовку інших документів. Я працював керівником підприємства та знаю як діє бюрократична система. Але в цьому випадку все спрацювало ідеально.

У результаті постраждалі отримали 2 мільйони гривень допомоги: мільйон від міста та області. Звісно, допомогли волонтери, небайдужі люди. Продали земельну ділянку. Завдяки всьому цьому Володимир та Алла Дузь купили квартиру на Калиновій.

Інна Івінська жила в сумнозвісній висотці на Набережній Перемоги,118. У рокову суботу 14 січня 2023-го її ,на щастя, не було вдома.

– Мій чоловік був на роботі, донька у магазині, а я проводила у центрі міста майстер-клас, – розповідає Інна. – Слава Богу лишилися живі! Потім впродовж двох місяців займалися відновленням документів. Але нам допомогли і все було організовано чудово. Штаб допомоги працював у місцевій школі, де були представники різних інстанцій. У цьому величезний плюс. Це було зручно!

Родина Івінських також отримала два мільйони гривень.

– Спасибі всім, хто нам допомагав, – резюмує народний майстер. – Міській владі, волонтерам, благодійним організаціям. Купили квартиру. На Перемозі! Все життя прожила тут і нікуди їхати звідси не хочу. Це моє улюблене місце.

 Бережіть документи на власність

Фахівці зазначають, що найбільші проблеми виникають за відсутності документів на нерухомість та земельні ділянки.

– Ми всі розуміємо, що зараз непрості часи, – зазначає Анастасія Міхлевська, юрист. – Тому радимо розібратися з документами на житло. Необхідно привести все у відповідність до законодавчих норм, переоформити те, що роками не переоформлялося. Раджу зробити копії у друкованому вигляді та в електронному.

На жаль, проблеми з виплатою компенсацій за пошкоджені будинки у приватному секторі виникають, як правило, саме через відсутність таких документів.

Автор Олександр Разумний

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: