Skip to content

Відключатимуть світло через борги за комуналку: в Україні скасували мораторій

Відключатимуть світло через борги за комуналку: в Україні скасували мораторій

У Кабміні скасували заборону на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування та стягнення неустойки та стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги для населення у разі несплати, – передає сайт «Наше місто» з посиланням на Кабінет Міністрів України.

В Україні від початку повномасштабного вторгнення заборонили нарахування та стягнення неустойки (у вигляді штрафів, пені), відсотків річних на заборгованість за житлово-комунальні послуги. Тоді також було заборонено призупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі несплати.

Проте 29 грудня 2023 року Кабмін прийняв постанову, відповідно до якої було скасовано цей мораторій.

Що змінилося

Таким чином, тепер споживачам комунальних послуг було відновлено нарахування штрафів за несплату житлово-комунальних послуг. За заборгованості українців за житлово-комунальні послуги тепер впроваджено стягнення у судовому порядку. Також боржників можуть відключити від комунальних послуг, у разі несплати або недоплати за отримані послуги.

Мораторій на відключення комунальних послуг продовжуватиме діяти лише на окупованих територіях і у місцях бойових дій.

Що робити, якщо людина тимчасово покинула місце проживання

Відповідно до постанови, у випадку тимчасової відсутності мешканців та інших осіб у житловому приміщенні тривалістю понад 30 календарних днів, постачальники комунальних послуг повинні отримати письмову заяву та документальне підтвердження в електронній або паперовій формі.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: