Skip to content

Мінфін хоче забрати у місцевих громад ПДФО від військових та правоохоронців: експерти заявляють про фатальні наслідки

Міністерство фінансів пропонує забрати у місцевих громад податок на доходи фізичних осіб. Таке нововведення скоротить доходи місцевих бюджетів на чверть. Про це повідомляє Економічна правда, пише «Наше Місто».

Нагадаємо, саме податок на доходи фізичних осіб формував левову частку доходів місцевих бюджетів. Тож таке рішення може привести до негативних наслідків для територіальних громад.

«Не зрозуміло, для чого необхідно у такий важкий час похитнути основу кожної сильної країни – фінансово спроможну і стабільну територіальну громаду», – заявив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Завдяки реформі децентралізації місцеві бюджети почали отримувати безпосередньо більше фінансового ресурсу. Бюджети територіальних громад зібрали до 120% більше місцевих податків, і громади стали витрачати їх на власні потреби. 

«Ми всі бачили, як змінились наші села й містечка. З’явилась мотивація працювати на результат, залучаючи новий бізнес, створювати нові робочі місця і, відповідно, збільшувати податкові надходження», – сказав Козицький.  

Питання ПДФО – це не лише бруківка чи дороги. Це освіта, безпека, медицина, тобто елементарне соціальне забезпечення та створення умов для життя мешканців громад.

«Неприпустимо під час війни витрачати кошти на другорядні речі, які можуть наразі почекати. Першочерговою є забезпечення нашої перемоги і підтримка ЗСУ. Тому, можливо, варто розглянути варіант відрахування якоїсь частини ПДФО військових та правоохоронців до державного бюджету. Але точно не всього», – резюмував Козицький.

Нагадаємо, нещодавно Асоціація міст України закликала центральну владу залишити податок у громадах. Було направлено відповідне зверення до президента, прем’єра та спікера парламенту. Також Асоціація просить підтримати законопроєкти, які легалізують допомогу органів місцевого самоврядування силам Збройних сил України та не скорочувати відсоток ПДФО, що залишається в місцевих бюджетах.

Категорія: Важливо

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: