Ми, сучасні господині, звикли називати великодню випічку – паска. А наші прапрабабці мали свої назви в залежності від регіону. Так на Східній Галичині пекли великодню «бабку». Вона відрізнялася від паски тим, що при її приготуванні у тісто додавали більше яєць.
Хоч багато хто купує паски, ніщо не зрівняється з великодньою здобою спеченою власноруч. Про це повідомляє сайт «Наше Місто» з посиланням на сторінку у Facebook «Солодка господиня».
Інгредієнти
- борошно – 750 г
- молоко – 300 мл
- жовтки – 8 шт.
- дріжджі – 50 г
- вершкове масло – 150 г
- цукор – 150 г
- ванільний цукор – 10 г
- сіль – 1/2 ч. л.
- родзинки – 50 г
- цукати – 50 г
- мигдаль – 3-5 шт.
Приготування
Влийте в миску тепле молоко, додайте столову ложку цукру від загальної кількості, покришіть дріжджі. Перемішайте і дайте підійти.
Змішайте жовтки з цукром і ванільним цукром до однорідності. Потріть мигдаль і просійте борошно.
Влийте опару в просіяне борошно, додайте сіль і яєчну масу.
Перемішайте. Коли тісто збереться в купку, додайте розтоплене не гаряче вершкове масло. Вимішуйте тісто, поки воно не почне відходити від рук.
Додайте цукати, родзинки, натертий мигдаль. Сформуйте в кульку і дайте підійти в теплому місці протягом близько двох годин.
Обімніть тісто, знову перемішайте. Сформуйте грудочки і вкладіть у форми, заповнюючи на 1/3 форми. Дайте підрости протягом хвилин 20.
Збийте яйце кімнатної температури і змастіть верхівки пасок.
Випікайте в розігрітій до 190 градусів духовці до зарум’янення і до сухої шпажки.
Охолодіть паски на решітці, покрийте глазур’ю і прикрасьте.