Skip to content

Ліки за рецептом: у МОЗ пояснили, що змінилось з 1 квітня

Софія Танченко

Ліки за рецептом: у МОЗ пояснили, що змінилось з 1 квітня

В Україні з 1 квітня рецептурні ліки можна буде придбати не лише за паперовим, а й за електронним рецептом. Крім того, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко додав, що кількість рецептурних лікарських засобів не змінюється, передає «Наше місто».

Зараз будь-які рецептурні ліки можна придбати за електронним рецептом. Хоча до цього за е-рецептом можна було придбати лише наркотичні лікарські засоби та антибіотики.

Ляшко наголосив, що рецептурні препарати мають продаватися і вживатися за рецептом лікаря, але водночас в Україні діє воєнний стан і з 5 травня 2022 року МОЗ дозволило продаж рецептурних ліків без рецепта в разі належного обґрунтування.

“Ми маємо прифронтові території, де ускладнений доступ до меддопомоги. Але з 1 квітня ми просто запроваджуємо додатковий сервіс, який дозволяє спростити можливість отримання рецептурного препарату. Якщо людина тривалий час вживає рецептурний препарат, їй не потрібно весь час ходити до лікаря, вона може в дистанційній формі отримати рецепт на цей препарат і погасити його в найближчій до місця проживання аптеці”, — сказав він.

У МОЗ зазначили, що рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, можна, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепта.

Щоб дізнатися, рецептурні ліки чи ні, можна подивитися в їхній інструкції, або ж перевірити онлайн – Державний реєстр лікарських засобів.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Україна

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: