Skip to content

Міський «рекордсмен»: які таємниці зберігає старовинний маєток Фердінанда Андерегга в центрі Дніпра

У Дніпрі  по вулиці Січових стрільців розташована будівля, яка зачаровує перехожих своєю величчю та красою. Але старожили запевняють, що так було не завжди. Деякий час тому більшість дніпрян воліли опинитися якнайдалі від цього місця. У чому причина, пише сайт «Наше Місто» з посиланням на допис Лесі Логашової у Facebook.

Цей особняк спорудив власник цегельних заводів Катеринослава Фердінанд Андерегг ще у 1880-х роках, це був будинок в стилі неоренесансу. У ньому жила родина Андерегга до 1904 року. Після чого переїхала в інше місце, а згодом і зовсім поїхала з Катеринослава. Маєток продали Катеринославській земській управі.

Управа працювала у будівлі до 1917 року. Після революції та встановлення влади більшовиків система земств була ліквідована, а будинку з’явились нові господарі.

В 1922 році в ньому розмістилася спеціалізована венерологічна поліклініка, а з 1933 року – обласний шкірно-венерологічний диспансер. Відомо, що з 1957 по 1978 роки диспансер слугував клінічною базою кафедри шкірних і венеричних захворювань Дніпропетровського медінституту.

Цей факт не викликав позитивних асоціацій у дніпрян, навіть не зважаючи на історичну цінність і зовнішню привабливість будівлі.

Наступна сторінка історії цього особняка докорінно змінила таку думку. У 2017 році будівлю було реконструйовано під управління єпархії ПЦУ. Було проведено масштабні ремонтні роботи, відновлено інтер’єр та реставровано унікальну ліпнину.

Особняк – міський «рекордсмен» за кількістю та якістю декору на ньому. Будівлю прикрашають фігури трьох сатирів, єдиного у місті тритона та інші цікаві елементи.

Раніше будівлю прикрашала вежа, у біля входу були скульптури двох левів, а на фасаді була постать Музи. Вікна та балкони були прикрашені ажурними ґратами.

Відомо, що  «Муза» зберіглася після реставрації і зараз знаходиться у музеї. І тепер цей будинок є окрасою міста, усі охочі можуть відвідати екскурсії щоб дізнатись про цю історичну споруду ще більше та побачити старовинний маєток на власні очі.

Новини Дніпра: історія старовинної будівлі - Наше Місто

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: