Skip to content

Дівчина з’їла фальшиві 500 грн: як у електротранспорті Дніпра ловлять «зайців»

Михайло Чернов

Як у електротранспорті Дніпра ловлять «зайців» - Наше Місто

Співробітники КП “Дніпровський електротранспорт” уважно стежать, щоб пасажири справно сплачували за проїзд. А поліція допомагає транспортникам притягти до відповідальності тих, хто намагається використати підроблені документи або сплатити за проїзд у муніципальному трамваї, тролейбусі та автобусі фальшивими купюрами, повідомляє сайт «Наше місто».

Шахрайку спіймали, але головний доказ вона…з’їла!

Щодня до чотирьох десятків трамваїв, тролейбусів та комунальних автобусів перевіряють контролери КП “Дніпровський електротранспорт”

Як у електротранспорті Дніпра ловлять «зайців» - Наше Місто

Просто зараз старші контролери Юлія, Іван та Данило перевірятимуть один із муніципальних автобусів, що прямує від пл. Вокзальна.

– Працюємо по 12 годин на всіх маршрутах Дніпровського електротранспорту, – каже старший контролер Данило Коваленко.

Загалом у КП Дніпровський електротранспорт зараз працюють 12 контролерів, ще двоє захищають Україну у лавах Збройних сил. Під час роботи фахівці стикаються з різними ситуаціями та проблемами, які впевнено дозволяють завдяки багатому професійному досвіду.

У тому числі – припиняють спроби деяких громадян розплатитися фальшивими купюрами (як правило – номіналом 200 та 500 грн) або пред’явити підроблені документи, які дають право на безкоштовний проїзд. Таке трапляється не часто, приблизно раз на місяць, однак випадки бувають дійсно надзвичайні:

– Деякий час тому дівчина, яку в трамваї №15 оштрафували за безквитковий проїзд, спробувала сплатити штраф за допомогою… фальшивої купюри у 500 грн, – розповідає Данило Коваленко, старший контролер КП “Дніпровський електротранспорт”. Решту з великої купюри, зрозуміло, вона сподівалася отримати справжніми гривням. Однак досвідчені контролери виявили підробку та почали викликати поліцію. Відчайдушна дівчина вирішила не чекати правоохоронців, стрімко вихопила свою фальшивку і вмить з’їла (!) важливий доказ.

Надають липові посвідчення і навіть їздять по жовтій картонці

Недобросовісні громадяни подекуди намагаються використати підроблені документи, щоб безкоштовно кататися у муніципальних трамваях та тролейбусах. Найчастіше підробляють (буквально – друкують на принтері та ламінують) пенсійні посвідчення.

Іноді зловмисники діють зухвало. Наприклад, у пенсійному “посвідченні”, власник якого нібито народився у шістдесятих роках, вклеєна фотографія… молодого хлопця: таку фальшивку досвідчені контролери “Дніпровського електротранспорту” виявляють одразу.

Мали місце і більш екзотичні підробки, наприклад – липові “документи СБУ” або навіть “посвідчення прапорщика (!) прокуратури”, якого взагалі не існує.

Як у електротранспорті Дніпра ловлять «зайців» - Наше Місто

Але справжній “хіт”, про який розповів начальник відділу контролю за оплатою проїзду КП “Дніпровський електротранспорт” Сергій Подсєвакін, мав місце кілька років тому, під час пандемії Covid-19. Як відомо, тоді в Україні було запроваджено карантин. Їздити у міському електротранспорті мали право лише пасажири із спеціальними проїзними документами жовтого кольору. Один винахідливий зловмисник вирізав прямокутник з картонної упаковки від солодощів, і з цим шматочком картону жовтого кольору деякий  час їздив у транспорті. Втім, солодкого “зайця”  невдовзі спіймали, а липовий проїзний вилучили.

Коли впіймали на гарячому: вилучати фальшивку та повідомляти поліцію

Як діяти, щоб порушники не каталися безкоштовно у муніципальному транспорті, на зустрічі з кондукторами та контролерами КП “Дніпровський електротранспорт” розповіли співробітники поліції.

Правоохоронці наголошують: якщо професійний досвід та знання підказують контролеру, що документ, за допомогою якого пасажир намагається їхати безкоштовно, може бути простроченим, недостовірним, підробленим та ін., то ймовірну фальшивку слід вилучити. За можливості – зателефонувати до поліції та викликати слідчо-оперативну групу.

Поліцейські нагадали: відповідальні працівники, зокрема, контролери мають право самостійно затримати правопорушника (в рамках т.зв. “громадянського затримання”), проте ризикувати здоров’ям чи життям для цього точно не потрібно. Якщо зловмисник вискочив із салону та втік, знайдуться інші способи розшукати його. Наприклад, у багатьох місцях у Дніпрі працюють встановлені з ініціативи міської влади камери системи спостереження “Безпечне місто”, завдяки яким можна зафіксувати правопорушника, а потім встановити його особистість.

Під час роботи контролерам муніципального транспорту дуже важливо вести відеофіксацію за допомогою нагрудної камери – будь-які додаткові докази не будуть зайвими. Якщо зловмисник веде себе нахабно, порушує порядок, кричить, ображає транспортників та інших пасажирів, то вчиняє ще низку правопорушень та додає собі статті адміністративного чи кримінального кодексу, за якими доведеться відповідати.

Поліцейські, які прибули за викликом на місце, фіксують обставини події та свідчення контролерів, вносять відомості про правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Вилучені потенційно підроблені документи надсилають на експертизу. Якщо експерти підтвердили, що це фальшивка, матеріали справи передаються до суду, який виносить рішення.

Як у електротранспорті Дніпра ловлять «зайців» - Наше Місто

За спробу їздити у транспорті за підробленими документами загрожує серйозний штраф – близько 17 тис. грн, зазначає начальник сектору дільничних офіцерів поліції Дніпровського районного управління поліції Євген Орябінський.

Проте санкція ст.358 КК України у деяких випадках передбачає також арешт та позбавлення волі.

Тільки цифри

160 грн – штраф за безквитковий проїзд у міському електротранспорті

300 грн – штраф за безквитковий проїзд у комунальних автобусах

Тільки цифри

48 категоріям громадян держава надає пільги на проїзд у транспорті. У тому числі – пенсіонери (за віком), інваліди (1, 2 та 3 група), ветерани Міноборони, МВС та ін.

М. Чернов. Фото – Валерій Кравченко

Категорія: Новини Дніпра, Транспорт в Дніпрі

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: