Skip to content

Індексація пенсій в Україні: кому підвищать виплати в першу чергу

Аліна Рудич

Новини Дніпра: Індексація пенсій 2023

З березня в Україні планують проіндексувати пенсії. За розрахунками Міністерства соціальної політики, пенсії в українців мають зрости в середньому на 5%, повідомляє “Наше місто”.

Кому і як проіндексують пенсії

Перерахунок пенсії поділяється на дві категорії — індивідуальні та масові. Перша пов’язана з конкретною людиною і проводиться за відповідним зверненням.

«Скажімо, людина продовжувала працювати та набула певний стаж, або стала почесним донором, отримала відповідне посвідчення й отримає надбавку; людина відзначена державною нагородою і має право на пенсію за особливі заслуги. Такі перерахунки проводилися і в попередні роки та плануються у 2023 році», — розповіли представники Пенсійного фонду. 

Для масових перерахунків жодних звернень не потрібно, вони відбуваються автоматично — усім з однієї дати та за однаковими правилами. Планується, що індексація пенсій почнеться з 1 березня. 

Хто першим отримає більшу пенсію?

Першочергово індексуватимуть страхові пенсії — за віком, за інвалідністю, через втрату годувальника, за вислугу років.

Мінімальні страхові виплати також перерахують чорнобильцям з інвалідністю та ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Розміри таких виплат прив’язані до середньої зарплати за попередній рік.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: