Skip to content

Таємні сторінки історії Дніпра: все про пам’ятник Олександру Полю

У Шевченківському  районі Дніпра, у сквері по проспекту Дмитра Яворницького розташована бронзова скульптура О.М. Поля. Але не всім відомо, ким був цей чоловік та яка його роль у житті міста. Детальніше про це розповідає сайт «Наше Місто» з посиланням на Управління з питань охорони культурної спадщини ДМР.

Олександр Миколайович Поль народився 20 серпня 1832 р., у с. Малоолександрівка, Верхньодніпровського повіту, Катеринославської губернії. Український дослідник-археолог українсько-німецького походження, шляхтич, краєзнавець і підприємець, меценат і відомий громадський діяч, один з перших Почесних громадян міста.

Поль брав участь у впровадженні селянської, земської і судової реформ на Катеринославщині, 15 років присвятив вивченню залізних руд Кривого Рогу і доведення їхнього промислового значення. Особисто сприяв тому, щоб у 1881 році розпочались промислові розробки, які визначили подальший бурхливий економічний розвиток Придніпровського регіону.

Окрім того, зробив великий внесок у наукове та культурне життя тодішнього Катеринослава та регіону. У нагірній частині міста, на площі Соборній, 10, зберігся будинок – пам’ятка історії місцевого значення, збудований на замовлення О.М. Поля у 1870-х роках, у якому він жив та працював до своєї смерті у 1890 році.

Олександр Поль був похований на Севастопольському цвинтарі (ліквідовано наприкінці 1940-х рр., наразі – Севастопольський парк), але згодом наземні ознаки його могили були втрачені, а її точне місцезнаходження тривалий час залишалося невідомим. Улітку 2020 року загублену могилу О.М. Поля було знайдено під час археологічних розкопок на території Севастопольського парку. У вересні 2021 року, напередодні 245-го дня народження О.М. Поля, його останки було перепоховано на центральну алею Севастопольського парку; на його могилі встановлено лабрадоритову надгробну плиту.

Новини Дніпра: пам’ятник Олександру Полю - Наше Місто

Пам’ятник було відкрито 14 вересня 2002 року в рамках святкування Дня міста, на честь 170-ї річниці народження О.М. Поля, у сквері біля будинку № 79 по проспекту Дмитра Яворницького.

27 листопада 2020 р. на прилеглій до пам’ятника території було встановлено постамент з присвятним написом, на якому влаштовано скляний куб, усередині якого – уламок чорного лабрадориту – фрагмент хреста з могили Олександра Поля, який було виявлено під час археологічних досліджень у липні 2020 р. на території Севастопольського парку.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: