Skip to content

Напівзабута історія Дніпра: що сталося з першим торгівельним центром у місті

Ще якусь сотню років тому будівлі центральної частини Дніпра мали зовсім інший вигляд. Споруди, що пережили війну та революцію і зазнали пошкоджень у ті часи, згодом було реконструйовано, але свій первинний вигляд вони втратили. Про це повідомляє сайт «Наше місто» з посиланням на Дніпро інфо.

Один з перших торгівельних центрів Дніпра було побудовано у 1913 році на перетині колишньої вулиці Первозванівської та Катерининського проспекту. На той час це був величезний, чотириповерховий будинок. Два поверхи було відведено під різноманітні контори, а ще два – під магазини.

Новини Дніпра: Історія торгівельного центру - Наше Місто

Головна ідея спорудження такого центру виникла ще у 1910 році у купця Андрія Бабушкіна. Причиною став той факт, що його родина володіла великою кількістю торгівельних точок на Нижньо-Троїцькому ринку, які було вирішено зібрати в одному приміщенні.

Рік і вісім місяців знадобилось, щоб отримати право на будівництво та побудувати торгівельний центр. Історики відзначають, що в оренду здавали не лише приміщення усіх поверхів, а й навіть підвал.

Чого тут тільки не було. Окрім різноманітних магазинів, в яких можна було придбати навіть приладдя для охоти та риболовлі, спортивні та дитячі товари, у центрі розташувались кредитні установи і товариства заводчиків та фабрикантів. Коли місто було окуповане німцями, в будівлі працювали комісійні магазини.

Після пожежі, що сталася у 1943 році під час визволення Дніпра, від будівлі залишились лише стіни. Відновлення стало можливим лише у 1950-му. Але історична споруда повністю змінила свій вигляд. Так, декоративну ліпнину, через яку будинок вважали одним з найгарніших у Дніпрі, вирішили не відновлювати. Більш того, після реконструкції замість контор та магазинів, тут розмістили гуртожиток тресту Дніпровськпромбуд.

Про колишнє торгівельне минуле віддалено нагадував магазин з продажу риби, що працював на першому поверсі до 2008 року. Також у приміщенні працював готель, але тепер його здають в оренду підприємцям.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: