Skip to content

У медичних установах Дніпра впроваджують програму моніторингу інфекційної безпеки

Марианна Стец

Марианна Стец

У кількох медичних закладах нашого міста впроваджують моніторингову програму для визначення стану інфекційної безпеки, який відповідає всім європейським стандартам
Про це під час прес-конференції 26 квітня повідомив президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.
Спочатку таку програму впровадили у лікарні № 9, пологовому будинку № 1 та в лікарні невідкладної медичної допомоги. Зараз її розіслано решті міських лікарень.
— Ми вже провели кілька круглих столів із медичною спільнотою міста щодо цього питання. Медики поділяють занепокоєність проблемою інфекційної безпеки. Вони готові робити все, щоб ні вони самі, ні пацієнти не заражалися в медустановах різними вірусами та бактеріями, – повідомив  Віктор Сердюк.
Досі виявленню інфекцій у лікарнях міста не приділялася належна увага. Однак за даними досліджень, у стаціонарах Дніпра люди можуть інфікуватися золотистим, гемолітичним, епідермальним стафілококом, сальмонелою та іншими бактеріями, грибками, паличками та вірусами, які стійкі до майже всіх відомих препаратів. Досі не існувало чіткої системи бактеріологічних досліджень. А відповідні лабораторії та кваліфіковані фахівці для здійснення інфекційного контролю є лише у кількох лікувальних закладах. Виявлення внутрішньолікарняних бактерій та вірусів дасть змогу зрозуміти реальний стан інфікування ними та ліквідувати загрозу для людей.

Міська влада повністю підтримує експертів, науковців, громадськість у проведенні комплексної роботи з внутрішньолікарняними інфекціями. Так, при департаменті охорони здоров’я населення Дніпровської міськради вже створено спеціальну комісію з моніторингу інфекційної безпеки у лікувальних закладах.

— Позиція комісії – не карати лікарів за виявлені інфекції, а навпаки – мотивувати їх до проведення бактеріологічного контролю, локалізації та ліквідації інфекцій, – зазначив голова комісії, заступник головного лікаря КЗ «Дніпровський міський центр здоров’я» Павло Мамай.
Начальник відділу взаємодії з системою спеціалізованої, акушерсько-гінекологічної допомоги та допомоги дітям департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міськради Анжела Костюченко зазначила, що буде розроблена спеціальна міська програма щодо інфекційної безпеки у лікарнях.
— Вже ухвалено рішення про створення міської програми для впровадження єдиного плану дій та найкращих підходів до інфекційної безпеки кожного мешканця Дніпра. Ми прагнемо, щоб люди, які звертаються по медичну допомогу, були захищені, – наголосила представниця мерії.
Крім того, на базі Дніпровської медичної академії створять перший в Україні навчальний центр з інфекційної безпеки. Вже зараз інформацію та консультативну допомогу з цього питання можна отримати за телефонами (067) 814-99-11, (099) 049-00-90.

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: